Αρχισε το ξήλωμα των επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Αρχισε το ξήλωμα των επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αρμόδιος επί φορολογικών θεμάτων, Νίκος Ανδριανόπουλος, πλήρωσε πρώτος την αδράνεια του ελεγκτικού μηχανισμού και την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Το «ξήλωμα του πουλόβερ» θα έχει και συνέχεια με τους προϊσταμένους στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο και εν συνεχεία στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων όπου και θα αποχωρήσει ο Ειδικός Γραμματέας Μάριος Τσάκας.

Ο μέχρι χθες γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ν. Ανδριανόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, αφού προηγουμένως του είχε ζητηθεί από τον κ. Παπαθανασίου και αμέσως ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του κ. Θανάση Σκορδά, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Παπαθανασίου στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκορδάς μετά τη θητεία του στο υπουργείο Εμπορίου (γενικός Γραμματέας Καταναλωτή) διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι πιέσεις όμως που του ασκήθηκαν από τον κ. Παπαθανασίου τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από την περιφέρεια και να αναλάβει το συμμάζεμα του ελεγκτικού μηχανισμού και της αναδιάρθρωσης των εφοριών. Οι κινήσεις του κ. Παπαθανασίου δείχνουν, προς το παρόν, αποφασιστικότητα με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το υπουργείο Οικονομικών και όχι απλώς να διαχειριστεί μία μεταβατική περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξουν οι επικεφαλής στα ΔΕΚ, ενώ στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων εκτός από την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Τσάκα, θα αποχωρήσουν και διευθυντές τμημάτων, ενώ θα υπάρξουν και οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΥπΕΕ θα γίνει μία μικρή και ευέλικτη υπηρεσία.

Στην ΥπΕΕ οι φήμες φέρνουν ως Ειδικό Γραμματέα τον κ. Δημήτρη Κωστόπουλο, πρώην γενικό γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων. Ο ίδιος πάντως δηλώνει άγνοια. Δεν αποκλείεται πάντως τη θέση του κ. Τσάκα να καλύψει ο κ. Σκορδάς.

Στις προτεραιότητες του νέου γενικού γραμματέα θα είναι η συνεργασία με τους εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους από τους οποίους θα ζητήσει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.

Οι αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίες θα συνδυαστούν με αλλαγές προσώπων που απέτυχαν στα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί, είναι ο μόνος τρόπος να αναστραφεί η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά και κυρίως στον τομέα των εσόδων, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων επιταχύνει τις διαδικασίες αποστολής των σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων στους υπόχρεους φορολογούμενους. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν λάβει το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου ακινήτων από τους φορολογούμενους που είχαν λάβει το εκκαθαριστικό πριν από τα Χριστούγεννα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή