Η αγροτική πολιτική στην εποχή της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης

Η αγροτική πολιτική στην εποχή της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση που διανύουμε, θα αποδείξει αν η παγκοσμιοποίηση είναι ένας μύθος ή μια πραγματικότητα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει και να υποστηρίξει το ελεύθερο εμπόριο στην παγκόσμια αγορά. Αυτό σημαίνει τον δραστικό περιορισμό ή και την κατάργηση των προστατευτικών δασμών, την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου και τις ανεμπόδιστες επενδύσεις σε όλες τις χώρες κ.λπ. Βέβαια, η παγκοσμιοποίηση έχει μεν κυρίως πολιτική και οικονομική διάσταση, αλλά συγχρόνως και πολιτιστική.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση ανέδειξε ένα καινούργιο πρόσωπο του κόσμου: οι περισσότεροι θεωρούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι το αίτιο της οικονομικής κρίσης. Σφυγμομέτρηση της Wall Street Journal τον Νοέμβριο έδειξε ότι 58% των Αμερικανών πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κακό για τη χώρα τους και μόνο 28% πιστεύει ότι υπήρξε ευεργετική. Μια δεκαετία πριν, το 48% πίστευε ότι ήταν επιζήμια και 42% ότι ήταν ευεργετική1. Σημειωτέον, πως ενώ η αμερικανική ηγεσία ήταν εναντίον κάθε προστατευτισμού στο εμπόριο -βέβαιη ότι αυτό εξυπηρετεί τη χώρα της- όταν όμως άρχισε η κρίση στράφηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ετσι, ξαφνικά, οι φωνές υπέρ του προστατευτισμού απέκτησαν μεγάλο ακροατήριο. Η ισχύς της παγκοσμιοποίησης βρίσκεται σε δοκιμασία. Αν οι ΗΠΑ κλειστούν σε έναν εμπορικό προστατευτισμό, τότε είναι πιθανό ότι η παγκοσμιοποίηση θα λυγίσει. Θα αποδειχθεί ότι οι ισχυρές χώρες μπορούν να καταργούν τους κανόνες αν το σύστημα δεν τις εξυπηρετεί. Σήμερα, οι ΗΠΑ υποχρεώνονται να καταπιούν το γιατρικό που έδιναν στους άλλους2.

Μπροστά στα νέα αυτά δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε μια πρόκληση. Για να αντεπεξέλθει στην πρόκληση αυτή, η κυβέρνηση διαμορφώνει την πολιτική της κατά τέτοιον τρόπο ώστε αφενός μεν να κρατήσει όλα τα καλά στοιχεία των ελεύθερων κοινωνιών (παγκοσμιοποίηση), αφετέρου δε να εφαρμόσει ένα σύστημα που θα στηρίζεται στον φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο.

Αγροτική πολιτική – παγκοσμιοποίησηΒ>

Στο πλαίσιο αυτό χαράσσεται ήδη και η πολιτική μας στον αγροτικό τομέα, με προτεραιότητά μας την κοινωνική πλευρά της αγροτικής οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη: δύο άλλους φιλόδοξους στόχους.

Για να έχει κανείς μια σφαιρική γνώση του ελληνικού αγροτικού προβλήματος σήμερα, θα πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζει τις απαντήσεις σε τρία ερωτήματα:

Ερώτημα πρώτο. Εχουν δίκιο οι αγρότες μας; Νομιμοποιούνται οι κινητοποιήσεις τους;

Ερώτημα δεύτερο. Αλήθεια ποιος είναι υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση;

Ερώτημα τρίτο. Μπορούμε άραγε να αποφύγουμε το τέλμα στον αγροτικό τομέα;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι πως οι αγρότες μας έχουν δίκιο. Αναγνωρίζουμε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με κυριότερα εκείνα που προέκυψαν κατά την καλλιεργητική περίοδο 2008. Μερικά από αυτά συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, που είχε σαν συνέπεια λαμβανομένων υπόψη των μειωμένων τιμών σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, τη μείωση του εισοδήματός τους.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι επί πολλά χρόνια ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μια αντιαγροτική πολιτική, την οποία πλήρωσαν σκληρά οι αγρότες. Η πολιτική αυτή δεν αναμορφώθηκε όπως είχε ανάγκη ο αγροτικός τομέας και δεν συνέβαλε στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Ετσι, οι τιμές τους μοιραίως υποχωρούν και το εισόδημά τους καθηλώνεται και συρρικνώνεται. Οι εξαγωγές μικραίνουν και τα αγροτικά χρέη μεγαλώνουν. Επί είκοσι και πλέον χρόνια η χώρα γνώρισε τις μεγαλύτερες ήττες σε κοινοτικό επίπεδο σε μια σειρά κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας προϊόντα.

Ολα αυτά, σε συνάρτηση με τη σημερινή διεθνή κρίση και τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια από την παγκοσμιοποίηση των οικονομιών, έχουν συντελέσει στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης για τους Ελληνες αγρότες.

Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα, εάν δηλαδή μπορούμε να αποφύγουμε το τέλμα, είναι κατηγορηματικά, ναι. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάσαμε έναν νέο, ανοιχτό διάλογο -με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του αγροτικού χώρου- σε όλα τα επίπεδα και για το σύνολο των προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, προωθούμε κατ’ αρχάς «πυροσβεστικά» μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην ύπαιθρο.

Εχουμε ήδη καλέσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους συλλογικούς φορείς των αγροτών να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο μέσα, βέβαια, στο πλαίσιο που καθορίζουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας της χώρας μας στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Συγχρόνως, θα ενεργοποιήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ), για να πάρουμε καίριες αποφάσεις για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, ιδιαίτερα για την πορεία της μέχρι το 2013.

Προσωπικά, γνωρίζω τους αγρότες, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Αγωνίστηκα στο πλευρό τους για πολλά χρόνια και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Οι κινητοποιήσεις τους είναι απόλυτα κατανοητές, ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγουν τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να έρθουν σε σύγκρουση με την κοινωνία και να χάσουν το δίκαιό τους.

Οφείλουμε να οδηγήσουμε την αγροτική οικονομία σε ένα μετεξελικτικό στάδιο και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε ο τομέας αυτός να μεταβληθεί σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική βιομηχανία τροφίμων.

Βασική μας επιδίωξη και οδηγός είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας με βάση την πιστοποιημένη ποιότητα. Ποιότητα στο περιβάλλον, ποιότητα στην παραγωγή των προϊόντων της υπαίθρου, ποιότητα στη ζωή και τη δράση του Ελληνα αγρότη. Πρόκειται για δεδομένα που θα μας οδηγήσουν σε μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία, η οποία δεν γνωρίζει πλέον εθνικά κράτη και όρια.

1. Andrew Batson: Russian, Chinesc workers Feel Pain of Global Crises, The Wall Street Journal, 21 Nov. ’08.

2. Joergen Oestroem Moeller: Obama’s Real Dilemma: To Kill Globalisation or not? Opinion Asia, Nov. 2008.

* Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή