Alpha Bank: στο 4% του ΑΕΠ το έλλειμμα παρά τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα

Alpha Bank: στο 4% του ΑΕΠ το έλλειμμα παρά τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα υψηλότερα του 4% του ΑΕΠ προβλέπουν οι αναλυτές της Alpha Bank ότι θα διαμορφωθεί φέτος το έλλειμμα, καθώς κρίνουν ως αμφίβολη την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωσή του στα επίπεδα του 3,7% του ΑΕΠ. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου, για τα μέτρα στήριξης του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι δεν έχουν πείσει, γεγονός το οποίο οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων τον Οκτώβριο, οπότε και η Κομισιόν θα ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της τράπεζας, που ανακοινώθηκε χθες, επισημαίνεται ότι η αναγκαιότητα μείωσης του ελλείμματος δεν έγκειται τόσο στην υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκύπτει από το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο έχει ενταχθεί η Ελλάδα. Κυρίως θα βοηθήσει στο να πειστούν οι διεθνείς αγορές ότι βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού, το οποίο επιβαρύνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού με υψηλούς τόκους.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, η ανάγκη για άμεση μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους «σχετίζεται μόνο με την ανάγκη διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας κατά τρόπο ώστε να μην υποχρεώνεται η χώρα μας να δαπανά για πληρωμές τόκων για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως επιπλέον αυτού που θα πλήρωνε η Γερμανία».

Με την «τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο να ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το πού τελικά θα κλείσει φέτος, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα ήταν μεγαλύτερο του 5% του ΑΕΠ, όπως και πέρυσι. Για να μειωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου ότι θα γίνει, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων. Με τις αποφάσεις του Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα υποχωρήσει το έλλειμμα κατά 1,22 δισ. ευρώ, ενώ με αυτές του Ιουνίου κατά 1,92 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές είναι «επισφαλείς», σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank. Αυτό, γιατί η πρόβλεψη για μείωση των ελαστικών δαπανών κατά 10%, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ, «δεν φαίνεται να υλοποιείται, αφού οι πρωτογενείς δαπάνες ήδη υπερβαίνουν τις προϋπολογισθείσες στο 1ο εξάμηνο».

Επίσης, η εξοικονόμηση δαπανών από το πάγωμα της εισοδηματικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα δεν εφαρμόζεται, υποστηρίζουν στην Alpha Bank, όταν οι αυξήσεις μισθών παρέχονται με ειδικούς τρόπους (π.χ. αυξημένα επιδόματα για τις εκλογές ή αυξημένα επιδόματα σε ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων), ενώ τα έσοδα από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους υψηλόμισθους δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν στο ακέραιο, αφού μπορεί να αντισταθμιστούν σε κάποιο βαθμό από τη μείωση του κανονικού φόρου εισοδήματος, λόγω μείωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων. Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, η κριτική της τράπεζας επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

1. Στο ότι δεν επεκτείνεται ουσιαστικά η φορολογική βάση με τη φορολόγηση των σημαντικών εισοδημάτων που έως σήμερα φοροδιαφεύγουν και

2. Στο ότι δεν φαίνεται να κατευθύνονται σε ουσιαστική μείωση των πρωτογενών δημοσίων δαπανών. Αυτές αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 2,7% πάνω από το ονομαστικό ΑΕΠ από το 2002 έως και το 2009, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων αυξήσεων των δαπανών για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, των υψηλών ρυθμών αύξησης των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και της ταχείας αύξησης των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT