Αναμένουν έγκριση της Κομισιόν για το πρόγραμμα ενίσχυσης ελεύθερων επαγγελματιών

Αναμένουν έγκριση της Κομισιόν για το πρόγραμμα ενίσχυσης ελεύθερων επαγγελματιών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν περιμένουν στο υπουργείο Οικονομίας για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος ενίσχυσης των ελεύθερων επαγγελματιών (μηχανικούς, λογιστές, γιατρούς και δικηγόρους), μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013. Πρόκειται για δράση ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκύπτει ότι θα ωφεληθούν πάνω από 50.000 επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν απομείνει κάποιες τυπικές διαδικασίες για να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιχορήγησης των παραπάνω κατηγοριών και για τον λόγο αυτό μέσα στην εβδομάδα ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι «τις επόμενες ημέρες» θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η δράση αυτή γίνεται για πρώτη φορά και απευθύνεται σε όσους ασκούν το επάγγελμά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο, αναμένεται να ενισχύει περισσότερο τους νέους επαγγελματίες (με υψηλότερα ποσοστά επιδότησης και πιθανόν να θεσπιστεί κριτήριο προτεραιότητας), ενώ οι αιτήσεις και οι αξιολογήσεις τους θα γίνονται ηλεκτρονικά, με στόχο να εκταμιευθούν άμεσα οι επιχορηγήσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα και έπρεπε να καταρτιστεί από μηδενική βάση. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι δικαιούχοι των επιχορηγήσεων θα προσεγγίζουν τους 230.000 και από αυτούς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50.000 θα λάβουν τελικά την επιδότηση.

Ομως, η ενίσχυση θα διαφέρει από επαγγελματική ειδικότητα σε επαγγελματική ειδικότητα, με δεδομένο ότι θα αφορά αποκλειστικά την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού και όχι την επίπλωση του επαγγελματικού χώρου. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 60.000, οι λογιστές – οικονομολόγοι σε περίπου 70.000, οι γιατροί σε περίπου 30.000 και οι μηχανικοί σε περίπου 70.000.

Το ποσό της επιχορήγησης για τους δικηγόρους, λογιστές – οικονομολόγους και μηχανικούς αναμένεται να φτάσει το πολύ στα 5.000 – 6.000 ευρώ. Για τους γιατρούς -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι κτηνίατροι και οι οδοντίατροι- το ποσό της ανώτατης ενίσχυσης ανέρχεται έως περίπου τα 20.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι ο εξοπλισμός των γιατρών σε μηχανήματα είναι πολύ πιο ακριβός από τον τεχνολογικό εξοπλισμό των υπολοίπων επαγγελματικών κατηγοριών. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ποσά αυτά μπορεί να είναι τελικά και λίγο μικρότερα.

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να επιδοτούνται με υψηλό ποσοστό -της τάξης του 60%- όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος έως και πέντε χρόνια. Για τους υπόλοιπους το ποσοστό ενίσχυσης αναμένεται να κινηθεί περί το 40%, ενώ οι επιδοτήσεις θα αφορούν σε ενεργεία επαγγελματίες και όχι συνταξιούχους.

Για τους λογιστές και τους δικηγόρους, οι ενισχύσεις θα δίνονται κυρίως για μηχανήματα (hardware) και λογισμικά (software), ενώ στους μηχανικούς για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, του απαραίτητου λογισμικού, καθώς και την αγορά εκτυπωτή σχεδίων (plotter). Μάλιστα, ειδικά για τους λογιστές, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την επιδότηση συγκεκριμένων λογισμικών προγραμμάτων, η εφαρμογή των οποίων θα μπορεί να κάνει ευκολότερες τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT