Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων του φθινοπώρου

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων του φθινοπώρου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση. Αυξήσεις στη φορολογία, περιορισμός της φοροδιαφυγής με σύγχρονα συστήματα και μεθόδους, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών, νέο μισθολόγιο, θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του φθινοπώρου. Ο υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θεωρεί ότι θα μπορέσει να αποσπάσει παράταση ενός έτους. Το πακέτο του Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει:

– Αύξηση των συντελεστών των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς από το 2010 ή κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδήματων και υπαγωγή αυτών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

– Αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού κέρδους για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των διατάξεως της αυτοπεραίωσης. Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα.

– Μείωση των φοροαπαλλαγών τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

– Πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις για το 2010. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική αυτή εφαρμόστηκες και φέτος ικανοποιώντας εκτός από την Κομισιόν και τους διεθνείς οργανισμούς.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εφάπαξ επιδότηση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στη λογική που ακολουθήθηκε και το τρέχον έτος.

– Νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης. Οι υπηρεσίες του υπουργείου προτείνουν το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία να εφαρμόζεται άνω των 150 τ. μ., αντί των 200 τ. μ. ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 100 τ. μ., αντί των 150 τ. μ. Αλλαγές θα υπάρξουν στα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής, ενώ θα επανέλθει το τεκμήριο διαβίωσης για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι σε αποδοχές οικιακών βοηθών, κηπουρών, οδηγών και άλλων έμμισθων που αποτελούν βοηθητικό προσωπικό.

– Αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

– Απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

– Επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

– Κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

– Σχεδιάζεται η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές

– Αναδιάρθρωση στον χώρο των δαπανών της υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων.

– Εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης.

– Σχεδιάζεται νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT