«Κρυφό» χρέος 11 δισ. ευρώ του Δημοσίου σε επιχειρήσεις

«Κρυφό» χρέος 11 δισ. ευρώ του Δημοσίου σε επιχειρήσεις

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, πολλές εκ των οποίων έχουν περιέλθει σε απόγνωση εξαιτίας της κρατικής ασυνέπειας.

Περισσότερα από το 50% των χρεών είναι υποχρεώσεις των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Στα 2,7 δισ. ευρώ περίπου ανέρχονται οι οφειλές μόνο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον σύνδεσμό τους, τα νοσοκομεία τους εξοφλούν με μέσο χρόνο καθυστέρησης 820 ήμερες, ενώ στο διάστημα αυτό είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν στο Δημόσιο ΦΠΑ για χρήματα που δεν εισέπραξαν.

Το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου που επηρεάζει πλέον τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί του, αλλά και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αντανακλάται και στο γεγονός ότι ενώ το 2004 το χρέος των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές αυξανόταν κατά 52 εκατ. ευρώ τον μήνα, σήμερα αυξάνεται κατά 160 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT