Σχέδια επί χάρτου για τη σύλληψη 40.000 «τρωκτικών» στον χώρο της υγείας

Σχέδια επί χάρτου για τη σύλληψη 40.000 «τρωκτικών» στον χώρο της υγείας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι δαπάνες υγείας αυξάνονται με ρυθμό 15%-20% απειλώντας να οδηγήσουν στην κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητεί τρόπους για να περιορίσει τη δράση των 40.000 τρωκτικών που, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Υγείας, λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία.

Η εξυγίανση θα προέλθει από την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και την υποβολή προϋπολογισμών και ισολογισμών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης αποφασίσθηκε η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συστήματα που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση του χώρου και θα αποφέρουν σημαντικούς πόρους που θα διοχετευθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Παράγοντας του υπουργείου Υγείας σημείωνε χαρακτηριστικά ότι με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα κλείνει ένας κύκλος αδιαφάνειας στις προμήθειας, σημειώνοντας ότι 40.000 άνθρωποι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ζούσαν από την παραοικονομία στον κλάδο της υγείας. Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η εξοικονόμηση πόρων θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ από την εγκατάσταση στα νοσοκομεία των διπλογραφικών συστημάτων αλλά και από τη σύνταξη ισολογισμών καθώς και προϋπολογισμών προγραμμάτων. Ο υπουργός είπε επίσης ότι το 80% των νοσοκομείων (103 μονάδες υγείας) έχει υποβάλει ισολογισμούς και μέχρι τον Σεπτέμβριο το σύνολο των νοσοκομείων θα υποβάλλει ισολογισμούς. Είπε επίσης ότι 20 νοσοκομεία αποτυπώνουν τις οικονομικές καταστάσεις με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Για το τρέχον έτος, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, το όφελος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 75 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπολους προανήγγειλε ρύθμιση για τη σταδιακή καταβολή στα νοσοκομεία των οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ανέρχονται σε περίπου 2,3 – 2,7 δισ. ευρώ.

Παρόμοιες αλλαγές υλοποιούνται και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το διπλογραφικό σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί σε 490 δήμους από τους 515 που είναι υποχρεωμένοι.

Τάξη στα νοσοκομεία

Η υποβολή των αντίστοιχων οικονομικών καταστάσεων για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Η εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή του προγράμματος «Σύζευξις» σε περίπου 4.500 φορείς του Δημοσίου, υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Στη Διυπουργική Επιτροπή παρουσιάσθηκαν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει στην πρώτη συνεδρίασή της στις 4-3-2009, υποδείγματα προϋπολογισμών για τη χρήση 2010 που θα πρέπει να υποβληθούν από τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υποδείγματα θα αποσταλούν υπό μορφή εγκυκλίου και η υποβολή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Με την εφαρμογή των κανόνων οικονομικής διαφάνειας στους παραπάνω Φορείς δίνεται η δυνατότητα ελέγχου των εσόδων και δαπανών τους, ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης και να εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι.

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπή Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σκοπός της Επιτροπής είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της οικονομικής λειτουργίας των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση πόρων.

Κοινωνικές παροχές

Στο μεταξύ, το Ταμείο για την Κοινωνική Συνοχή σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των μονογονεϊκών οικογενειών, των δικαιούχων του προνοιακού επιδόματος και των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα ταμείο. Το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του το Ταμείο εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει η πρόθεση να απευθυνθεί και στον ιδιωτικό τομέα για ενίσχυση των πόρων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT