Το «ηλεκτρονικό τιμολόγιο» ως εθνική αναπτυξιακή πολιτική

Το «ηλεκτρονικό τιμολόγιο» ως εθνική αναπτυξιακή πολιτική

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αφορά την ηλεκτρονική ανταλλαγή της πληροφορίας του τιμολογίου. Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανταλλάσσονται πάνω από 10 δισεκατομμύρια τιμολόγια με μέσο συνολικό κόστος διαχείρισης του τιμολογίου περίπου 25-30 ευρώ. Σύμφωνα με μελέτες, είναι δυνατή η μείωση αυτού του κόστους κατά 80%, αποφέροντας συνολικά ετήσια οφέλη στην ευρωπαϊκή οικονομία της τάξης των 250 – 300 δισ. ευρώ.

Επιμέρους χώρες έχουν αποκομίσει τεράστια οφέλη από τη χρήση αυτών των εφαρμογών.

Από το 2006, βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης που αφορά τη «Διαβίβαση, αποδοχή και αποθήκευση τιμολογίων με ηλεκτρονικά μέσα», επιτρέπεται στην Ελλάδα η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφορά μόνο τα τιμολόγια και όχι τα δελτία αποστολής ή τον συνδυασμό τιμολόγιο-δελτίο αποστολής. Ο τελευταίος τύπος τιμολογίου συναντάται σε αρκετούς κλάδους.

Ηδη πάνω από 3.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανταλλάσσουν σε ετήσια βάση πάνω από πέντε με έξι εκατομμύρια τιμολόγια τον χρόνο, μέσω φορέων (παρόχων) υπηρεσιών ηλεκτρονικής ανταλλαγής παραστατικών. Οι επιχειρήσεις αυτές κυρίως υπάγονται στην αγορά του λιανικού εμπορίου και τους προμηθευτές της, που παρουσιάζει και μεγάλο όγκο συναλλαγών και τιμολογίων αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί πως δυστυχώς διακινείται παράλληλα και το αντίστοιχο χάρτινο τιμολόγιο-δελτίο αποστολής. Αυτό γίνεται γιατί ο συγκεκριμένος τύπος τιμολογίου που διακινείται στον κλάδο αυτό (τιμολόγιο-δελτίο αποστολής) δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που αφορά προς το παρόν μόνο τα τιμολόγια ως παραστατικά.

Οι λόγοι υιοθέτησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι:

1. Σημαντική μείωση κόστους όσον αφορά την επανακαταχώρηση (πληκτρολόγηση) γραμμών τιμολογίων από τους παραλήπτες και γενικά, τη διαχείριση και διακίνηση του έντυπου τιμολογίου.

2. Σημαντική μείωση λαθών, αλλά και on-line χρήσιμη πληροφορία για κρίσιμες αποφάσεις.

3. Ταχύτερη πληρωμή και συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων.

4. Κατάργηση του χαρτιού που συνεπάγεται μείωση τόσο σε κόστος αποθήκευσης όσο και σε έξοδα εκτύπωσης, αποστολής, κ.λπ.

Το συνολικό κόστος της παραδοσιακής τιμολόγησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται σε 5 – 10 ευρώ ανά τιμολόγιο. Με βάση τον αριθμό των τιμολογίων που διακινούνται στην Ελλάδα, η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομήσει για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς 4 – 5 δισ. ευρώ ετησίως. Αρα, είναι μια εθνική πολιτική για άμεση αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Για τις φορολογικές αρχές, επίσης, προσφέρει ουσιαστικό και ταχύτερο φορολογικό έλεγχο, καθώς και μακροπρόθεσμα διενέργεια πρόσθετων ελέγχων στο σύνολο των τιμολογίων. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θεωρείται πλέον στην Ευρώπη η κύρια στρατηγική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και γενικότερα, εθνικής πολιτικής για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, με άμεση ανταπόκριση στην οικονομική κρίση που περνάμε. Προτείνεται σχετική πρωτοβουλία να ξεκινήσει άμεσα και στην Ελλάδα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών που να περιλαμβάνει:

– Την πλήρη εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

– Την αξιοποίηση της εμπειρίας των 3.000 εταιρειών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και των εταιρειών που προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες.

– Την απλοποίηση του ΚΒΣ ιδιαίτερα σε θέματα δελτίων αποστολής για την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου.

– Τη σταδιακή «επιβολή» της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ξεκινώντας με τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο ως αγοραστή, όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και στο τέλος, όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

– Μέτρα φοροαπαλλαγής για τις επιχειρήσεις που θα το χρησιμοποιήσουν αρχικά, όπως έγινε και με άλλες επιτυχημένες πρωτοβουλίες ηλεκτρονικών συναλλαγών με το υπουργείο Οικονομικών.

* Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT