Φθηνό Ιντερνετ, αλλά ακριβό κινητό και σταθερό τηλέφωνο

Φθηνό Ιντερνετ, αλλά ακριβό κινητό και σταθερό τηλέφωνο

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν μια αγορά 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ΟΟΣΑ, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% από το 1990. Η υπηρεσία φωνής παραμένει η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις εταιρείες, παρά τη μείωση των τιμών τόσο στις σταθερές όσο και στις κινητές συνδέσεις. Επιπλέον, τα έσοδα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας αντιστοιχούν στο 41% του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών εσόδων, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

Η ελληνική ευρυζωνική αγορά έφτασε ρυθμούς αύξησης που άγγιξαν το 100% το 2007, καθιστώντας τη χώρα ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η καθυστερημένη έλευση των ευρυζωνικών τεχνολογιών, και παρά την απελευθέρωση της αγοράς έχουν ως αποτέλεσμα μια μεικτή εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές τηλεπικοινωνιακό στερέωμα. Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναφέρει ποσοστό ευρυζωνικής κάλυψης 86% για την Ελλάδα, με μέσο όρο για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο 92%. H διαθεσιμότητα για τα νοικοκυριά στις αστικές περιοχές είναι πλήρης, αγγίζει δηλαδή το 100%, ενώ για τις ημιαστικές περιοχές φτάνει το 85%, πέφτοντας σημαντικά για τις αγροτικές, στο 50%. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη διαθεσιμότητα στις αγροτικές περιοχές, είναι ο γεωγραφικός και το ανάγλυφο του εδάφους, που παρατηρείται έντονο στη χώρα μας, καθιστώντας, σε κάποιο βαθμό, δυσκολότερη την εγκατάσταση και την υλοποίηση επενδύσεων ευρυζωνικής πρόσβασης στις περιοχές αυτές.

Τιμές

Το 2005 η χώρα μας βρισκόταν στην τελευταία θέση με ποσοστό 1,41%, ενώ το 2007 βρέθηκε στην 26η θέση, με ποσοστό 11,15%. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και σήμερα, αφού το 2008 το ποσοστό διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών καταγράφηκε από τον ΟΟΣΑ στο 11,15%.

Στα επιχειρηματικά πακέτα στη σταθερή τηλεφωνία η Ελλάδα εμφανίζεται ως η 4η φθηνότερη στον ΟΟΣΑ με ετήσιο κόστος 12.000 δολαρίων (σε ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης). Αντίθετα, τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά τη σταθερή τηλεφωνία.

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν επίσης ωφεληθεί από τις σημαντικές μειώσεις τιμών την περίοδο 2006-2008. Η μέση τιμή των πακέτων ομιλίας μειώθηκε στον ΟΟΣΑ από 21% μέχρι 32%. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του οργανισμού, στις τρεις συνολικά κατηγορίες χρηστών με βάση τα συμβόλαια που επιλέγουν. Στην κατηγορία συμβολαίων που προσφέρουν μέχρι 360 λεπτά ομιλίας, 396 μηνύματα (SMS) και 8 MMS (αποστολή φωτογραφιών, βίντεο κ.λπ.) τον χρόνο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση, με ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 200 δολάρια (μέσος όρος: 164 δολάρια).

Αντίστοιχα, για τα συμβόλαια που προσφέρουν μέχρι 780 λεπτά ομιλίας, 600 SMS και 8 MMS τον χρόνο, η Ελλάδα είναι η 8η πιο ακριβή χώρα, με ετήσιο κόστος λίγο πάνω από τα 400 δολάρια τον χρόνο (ΟΟΣΑ: 317 δολάρια). Ενώ, για την κατηγορία συμβολαίων που προσφέρουν μέχρι 1.680 λεπτά ομιλίας, 660 SMS και 12 MMS, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πιο ακριβών χωρών, με ετήσιο κόστος περίπου 620 δολάρια τον χρόνο (ΟΟΣΑ: 489 δολάρια)

Αντίστοιχα με τις πτωτικές τάσεις στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, μειώσεις παρατηρούνται και στις τιμές ευρυζωνικών προγραμμάτων πρόσβασης. Την τριετία 2005-2008, οι τιμές DSL μειώθηκαν με ρυθμό 14% ανά έτος, ενώ οι πάροχοι μπόρεσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω της προσέλκυσης νέων συνδρομητών και τον συνδυασμό υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης και φωνητικών υπηρεσιών.

Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σε ό,τι αφορά τις τιμές ευρυζωνικών υπηρεσιών είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες πρόσβασης από 2,5 μέχρι 10 Mbps, η Ελλάδα είναι η τέταρτη φθηνότερη χώρα στον ΟΟΣΑ, με μέσο μηνιαίο κόστος 31 δολάρια τον μήνα, ενώ τέλος, για ταχύτητες από 12 μέχρι 32 Mbps, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, με μέσο μηναίο κόστος 39 δολάρια τον μήνα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών βοήθησε σημαντικά τους παρόχους σταθερών συνδέσεων να αποφύγουν δραματικές απώλειες σε όρους συνδρομητών, ενώ συνέβαλε στην αύξηση της αξίας των σταθερών δικτύων.

Η τεχνολογία DSL παραμένει η κυρίαρχη ευρυζωνική τεχνολογία, αντιπροσωπεύοντας το 60% του συνόλου ευρυζωνικών συνδέσεων, σύμφωνα με μετρήσεις τον Ιούνιο του 2008. Η καλωδιακή πρόσβαση αντιστοιχεί στο 29%, ενώ οι συνδέσεις με οπτικές ίνες, που θεωρούνται το μέλλον της ευρυζωνικής πρόσβασης, αντιστοιχούν στο 9%. Το 2008 ήταν επίσης η χρονιά που δύο χώρες του ΟΟΣΑ, η Κορέα και η Ιαπωνία, έγιναν οι πρώτες που είχαν περισσότερους συνδρομητές με πρόσβαση οπτικών ινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή