Σφικτή εισοδηματική πολιτική το 2010, με αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού

Σφικτή εισοδηματική πολιτική το 2010, με αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 5% με 6% του ΑΕΠ εκτιμούν πλέον στο υπουργείο Οικονομίας ότι θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. Η μη επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ είναι δεδομένη και κατά τις πρώτες συσκέψεις που έχουν γίνει για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι το φετινό έλλειμμα θα είναι σίγουρα υψηλότερο του 5% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου προανήγγειλε χθες ότι μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, η εισοδηματική πολιτική του 2010 θα είναι «σφικτή». Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις όπως φέτος, δηλαδή με τη μορφή επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων, όμως δήλωσε παράλληλα ότι «με πληθωρισμό στο 0% δεν μπορούμε να δώσουμε αυξήσεις 4%». Πάντως, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος εκτιμά αυτή τη στιγμή ότι ο πληθωρισμός μέχρι τον Οκτώβριο δεν θα ξεπεράσει τη μονάδα και προβλέπει ότι σε μέσα επίπεδα θα κινηθεί γύρω από την περιοχή του 1%

Με την ιδιαιτέρως σφικτή εισοδηματική πολιτική, αλλά και το «πακέτο» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, ο κ. Παπαθανασίου θα ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Αν και χθες ο υπουργός άφησε ανοικτό τον χρονικό ορίζοντα της παράτασης που θα αιτηθεί η Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να πετύχει, κατά την πολιτική διαπραγμάτευση που θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διετή παράταση.

Αύριο, ο υπουργός θα συμμετάσχει στο άτυπο γεύμα των υπουργών Οικονομίας των «27» της Ε.Ε. και ενδεχομένως να έχει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, να λάβει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα για να περιορίσει την «μαύρη» τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία στο επτάμηνο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. «Τα όποια έκτακτα μέτρα ήταν αναγκαία ελήφθησαν και τώρα η κυβέρνηση προωθεί μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή «Νο 1 κοινωνικό εχθρό». Από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση εντός του Οκτωβρίου, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η ρύθμιση για την αναμόρφωση του καθεστώτος στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, στο «πακέτο» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης, η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ γυναικών και αντρών κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή