«Κάλυψη» ακάλυπτων επιταγών από το ΤΕΜΠΜΕ προτείνουν οι τράπεζες

«Κάλυψη» ακάλυπτων επιταγών από το ΤΕΜΠΜΕ προτείνουν οι τράπεζες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συζητήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Στη συνάντηση θα τεθούν στο τραπέζι τα αιτήματα των εκπροσώπων των εμπόρων και επαγγελματιών για την παράταση της αναγγελίας στον Τειρεσία των επιταγών που σφραγίζονται, αλλά και το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την ανακούφιση της αγοράς. Το ενδιαφέρον τόσο του υπουργείου όσο και των τραπεζών επικεντρώνεται στις ακάλυπτες επιταγές, στον βαθμό που το ύψος τους ξεπέρασε στο τέλος του Ιουλίου τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται στα τοξικά χρηματοδοτικά προϊόντα της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός από την παράταση της αναγγελίας στον Τειρεσία, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, περιλαμβάνεται και η αύξηση του ποσού, πάνω από το οποίο σφραγίζεται η επιταγή, το οποίο σήμερα είναι τα 500 ευρώ. Το όριο θεωρείται εξαιρετικά μικρό και ετεροβαρές σε σχέση με τις δυσμενείς επιπτώσεις, που σηματοδοτεί για τον εκδότη της ακάλυπτης επιταγής, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τον χρόνο παραμονής ενός εκδότη ακάλυπτης επιταγής στα αρχεία του Τειρεσία και ο οποίος σήμερα φθάνει τα 3 χρόνια, διάστημα που σύμφωνα με εκπροσώπους των τραπεζών μπορεί να περιοριστεί. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται επίσης η άρση του νομικού περιορισμού για τη στέρηση σε έναν εκδότη ακάλυπτης επιταγής του δικαιώματος να εκδώσει καρνέ επιταγών, ενώ συναφές είναι και το θέμα της ποινικής δίωξης του εκδότη επιταγής που δεν καλύπτεται. Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει επίσης την πρόταση που έχει τεθεί για αντικατάσταση των ακάλυπτων επιταγών με τις συναλλαγματικές, ένα μέσο που έχει μικρή συναλλακτική βαρύτητα και δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως. Η πρόταση αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη για το κατά πόσο μπορεί να ανακουφίσει την αγορά, στο βαθμό που η συναλλαγματική προϋποθέτει και την ύπαρξη εγγυητή, ενώ κρίσιμη παράμετρος είναι και η νομική διάσταση του θέματος.

Από την πλευρά των τραπεζών προτείνεται η ενεργότερη συμμετοχή του ΤΕΜΠΜΕ στο θέμα των επιταγών και μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι η επιστροφή των επιταγών που δεν καλύπτονται στους εκδότες τους και η χρηματοδότησή τους μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Πρόκειται για μέτρο που, όπως υποστηρίζουν, ενισχύει ουσιαστικά τη ρευστότητα, σε αντίθεση με τις παραπάνω προτάσεις, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά διευκολύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να απευθύνει παραινέσεις προς τις τράπεζες να ελαστικοποιήσουν τα κριτήρια δανειοδότησης των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν γίνει εξαιρετικά φειδωλές στη χορήγηση πιστώσεων, πρακτική που επιβεβαιώνεται και από την περαιτέρω μείωση, στο 7,9% της πιστωτικής επέκτασης που σημειώθηκε τον Ιούλιο. Εξαιρετικά αυστηρός παραμένει άλλωστε ο χειρισμός από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες προεξοφλούνται πλέον σε ποσοστό 70% -ή ακόμα και χαμηλότερα- από 80% έως 90% που ίσχυε πριν από την κρίση.

Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται στην αυριανή συνάντηση να επιμείνει στο θέμα της χρηματοδότησης, ενώ ανοιχτό έχει αφήσει και το αίτημα της ισχύος και για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας, της έκπτωσης ενός ποσοστού από τα έσοδα, που αφορά ακάλυπτες επιταγές, δηλαδή έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή