Αιχμές επιμελητηρίων κατά των τραπεζών

Αιχμές επιμελητηρίων κατά των τραπεζών

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και μέτρα για την έξοδο από την κρίση ζήτησε χθες από τον πρωθυπουργό η διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), υποστηρίζοντας παράλληλα, διά του προέδρου της κ. Γιώργου Κασιμάτη, ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι αναστρέψιμη.

Σε υπόμνημά της, η ΚΕΕΕ προτείνει τριετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, καθώς και την έκδοση από το κράτος ενός μεγάλου αναπτυξιακού δανείου κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Επιπλέον, προτείνει την αποτελεσματική αξιοποίηση όλης της κρατικής περιουσίας και την ταχεία προώθηση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μειωθεί ριζικά το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων ζήτησαν ακόμη την εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και ριζική αναμόρφωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Σαφείς είναι οι αιχμές της ΚΕΕΕ προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο υπόμνημά της τονίζει ότι οι τράπεζες οφείλουν να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους (επιτόκια και εμπράγματες ασφάλειες), συνειδητοποιώντας ότι η σημερινή πιστωτική ασφυξία που επέβαλαν, δεν εξυπηρετεί ούτε τα δικά τους μακροπρόθεσμα συμφέροντα. Μάλιστα, ο κ. Κασιμάτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι συνεργάτες τού χρηματοπιστωτικού συστήματος περί πολλά τυρβάζουν».

Τέλος, η ΚΕΕΕ προτείνει την αναμόρφωση και ενίσχυση των αναπτυξιακών κινήτρων και τον περιορισμό της σπατάλης αναπτυξιακών πόρων που τώρα κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση μη βιώσιμων, κρατικοδίαιτων μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή