ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστέλλονται πλειστηριασμοί για χρέη έως 200.000 ευρώ

Αναστολή των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους αποφάσισαν το υπουργείο Οικονομίας και οι τράπεζες, προκειμένου να ανακουφίσουν προσωρινά τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στο 7% περίπου του συνόλου των οφειλών προς τις τράπεζες ή σε 17,5 δισ. ευρώ, ενώ οι πλειστηριασμοί αυξάνονται με ρυθμό 17% σε σχέση με πέρσι. Η συμφωνία, που πρόκειται να κυρωθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Δεν αφορά δηλαδή πλειστηριασμούς, στους οποίους επισπεύδοντες είναι το Δημόσιο ή ιδιώτες.

Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί από τράπεζες αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου κάθε χρόνο. Ο μεγαλύτερος επισπεύδων είναι το δημόσιο και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 2008, από τους 42.500 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν, μόνο οι 4.500 αφορούσαν χρέη προς τράπεζες.