Ζητεί παράταση από Αλμούνια

Ζητεί παράταση από Αλμούνια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν για την 2ετή παράταση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, σηματοδοτεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, με την ανακοίνωση από την Κομισιόν της απόφασής της.

Στο περιθώριο του άτυπου γεύματος των υπουργών Οικονομίας των 27 της Ε. Ε., ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει τον κ. Αλμούνια για την αδυναμία μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010 και θα ζητήσει παράταση έως το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αντίρρηση επί της αρχής, αλλά θα ζητήσει το αίτημα να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Αλλωστε, η κριτική της Κομισιόν προς την Ελλάδα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει είναι προσωρινά και δεν βοηθούν στη διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα την βοηθήσουν να επιστρέψει στους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων.

Η διετής παράταση που επιδιώκει να πάρει το οικονομικό επιτελείο αναδεικνύει το μέγεθος του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, αλλά και των λανθασμένων προβλέψεων που είχαν γίνει για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Προβλέψεις τις οποίες μάλιστα το οικονομικό επιτελείο στήριζε μέχρι και πριν από δύο μήνες, όπως ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μεγεθυνθεί κατά 1,1% και ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στα επίπεδα του 3,7% του ΑΕΠ.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη. Το ΑΕΠ όχι μόνο δεν θα αυξηθεί με τόσο υψηλό ρυθμό -για τα δεδομένα του οικονομικού κλίματος διεθνώς- αλλά αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί ακόμα και κατά 0,5%. Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομίας παραδέχονται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί μεταξύ του 5% του ΑΕΠ και του 6% του ΑΕΠ.

Ο κ. Παπαθανασίου θα επικαλεστεί την όξυνση της οικονομικής κρίσης για τη μη επίτευξη των στόχων, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλει και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζεται να εφαρμόσει από το φθινόπωρο. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στις δράσεις που έχουν ως στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών (εγγυήσεις δανείων, επιδοτήσεις, προγράμματα για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων όπως η αγορά αυτοκινήτου και κλιματιστικών). Πρόκειται πάντως για δράσεις που υλοποιούνται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013 και σε ορισμένες περιπτώσεις τα κοινοτικά κονδύλια φτάνουν μέχρι και το 100% των προϋπολογισμών για φέτος.

Ωστόσο, τα δεδομένα για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό δεν αλλάζουν, όπως δεν αλλάζει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιθώριο επιβολής νέων φόρων, αφού σε μια τέτοια περίπτωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα «στεγνώσουν» ολοκληρωτικά. Στο πλαίσιο των περικοπών, το «πακέτο» των παροχών θα είναι πολύ περιορισμένο και θα αφορά στοχευμένες δράσεις, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ (με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των κλιμακίων), ενώ η εισοδηματική πολιτική του 2010 θα είναι «σφικτή» και θα περιοριστεί σε αυξήσεις της τάξης του 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή