Ηρθε η ώρα του λογαριασμού για εκατομμύρια φορολογουμένους

Ηρθε η ώρα του λογαριασμού για εκατομμύρια φορολογουμένους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γκισέ της εφορίας θα αναγκαστούν να επισκεφθούν εκατομμύρια φορολογούμενοι προκειμένου να καταβάλουν τους έκτακτους και μη φόρους που θέσπισε πρόσφατα η κυβέρνηση για να τονώσει τα δημόσια έσοδα. Μέχρι το τέλος του έτους οι εφορίες θα εισπράττουν φόρους από την έκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητα και σκάφη, το τέλος ακίνητης περιουσίας του 2008 και του 2009, την έκτακτη εισφορά από τους φορολογουμένους με υψηλά εισοδήματα, ενώ το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει και η πληρωμή του φόρου για την τακτοποίηση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων. Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ξεπερνά τα 5,4 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται το ποσό αυτό να διευρυνθεί εξαιτίας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Παρά τη διεθνή κρίση από χθες και μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

α) Το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) τόσο του 2008 όσο και του 2009. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι υπόχρεοι στο σχετικό φόρο. Η προχειρότητα του υπουργείου Οικονομικών οδηγεί τους ανωτέρω φορολογουμένους μέσα σε ένα χρόνο να πληρώσουν δύο φορές το ΕΤΑΚ. Για το 2008 η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ήδη ταχυδρομήσει 2,5 εκατ. σημειώματα και τις επόμενες ημέρες ξεκινάει την αποστολή περίπου 700.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογουμένους που διόρθωσαν λάθη και παραλείψεις που εντοπίστηκαν στο Ε9.

β) Την έκτακτη εισφορά με βάση τα εισοδήματα του 2007. Περίπου 128.000 που είχαν συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν φόρους από 1.000 ευρώ έως και 25.000 ευρώ. Οσοι έχουν πληρώσει την πρώτη δόση θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να καταβάλουν τη δεύτερη δόση και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου την τρίτη δόση. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν τη συνταγματικότητα του μέτρου της έκτακτης εισφοράς.

γ) Αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2010. Για την πλειονότητα των φορολογουμένων τα νέα τέλη κυκλοφορίας, που θα καταβληθούν στο τέλος του 2009, θα είναι αυξημένα από 50 έως και 150 ευρώ.

δ) Ειδικό φόρο θα καταβάλουν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών που κυμαίνεται από 150 έως 650 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Ο ειδικός φόρος θα καταβληθεί μαζί με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

ε) Οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής (άνω των 10 μέτρων για τα μηχανοκίνητα και άνω των 15 μέτρων για τα ιστιοφόρα) μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, η οποία ανάλογα με το μήκος του σκάφους φθάνει τα 1.300 ευρώ ανά μέτρο. Εκτός από την έκτακτη εισφορά οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής πληρώνουν και τον ειδικό ετήσιο φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή