Με ομόλογα θα καλύψει τις οφειλές στο ΙΚΑ το Δημόσιο

Με ομόλογα θα καλύψει τις οφειλές στο ΙΚΑ το Δημόσιο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη οφειλών ύψους 4,65 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς το ΙΚΑ αποφάσισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί στο Ταμείο σε πέντε ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2011.

Χθες, με επιστολή του, ο κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση ομολόγων, με τα οποία θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με την έκδοση των ομολόγων αναμένεται να καλυφθούν οι εξής υποχρεώσεις:

1. Θα αποδοθεί το υπόλοιπο της κρατικής εισφοράς για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση (άρθρα 22 και 35 Ν. 2084/92) των ετών 2001 και 2002, ύψους 1,14 δισ. ευρώ.

2. Η ανάληψη των υποχρεώσεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τους ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ (Ν. 3227/04 άρθρο 27) ύψους 1,46 δισ. ευρώ.

3. Οι απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας των ετών 2003 – 2006, ύψους 2,04 δισ. ευρώ.

«Με την πρωτοβουλία αυτή καλύπτουμε το 80% των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ», υποστήριξε χθες ο κ. Παπαθανασίου, ενώ συμπλήρωσε ότι «ικανοποιούμε ένα χρόνιο αίτημα που έχει τεθεί από το 2001, τόσο από την πλευρά του ίδιου του ιδρύματος όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, που θα ενισχύσει την περιουσιακή βάση του ΙΚΑ, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερα το συμφέρον των χιλιάδων ασφαλισμένων του».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία το ίδρυμα μετέφερε από τον κλάδο σύνταξης στον κλάδο υγείας για να καλύψει τις ανάγκες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή