ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για το έλλειμμα ζητεί η κυβέρνηση

Την κατ’ αρχήν συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διετή παράταση, έως το 2012, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω το 3% του ΑΕΠ θα επιδιώξει σήμερα ο υπουργός Οικονονομίας Γ. Παπαθανασίου κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εcofiστις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπαθανασίου θα επικαλεστεί την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για να δικαιολογήσει τη φετινή δημοσιονομική εκτροπή. Σύμφωνα με τις νεότερες και προφανώς πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ το έλλειμμα θα αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, παρά τα έκτακτα μέτρα, και θα διαμορφωθεί μεταξύ 5% και 6% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν δεν είναι αντίθετη με παράταση της προθεσμίας ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες. Εξάλλου σχεδιάζει να δώσει παράταση και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, γεγονός που διευκολύνει την ικανοποίηση και του ελληνικού αιτήματος. Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι για την αύξηση του ελλείμματος ευθύνεται μόνο η κρίση, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δημοσιονομικές ανισορροπίες με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Ετσι, προτίθεται να ζητήσει διαρθρωτικά μέτρα τόσο για τη μείωση του ελλείμματος όσο και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.