ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις για στήριξη της τουριστικής οικονομίας

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας αναμένεται να έχουν, φέτος, συνολικές λειτουργικές ζημίες άνω των 400 εκατ. ευρώ και απώλειες κύκλου εργασιών 1,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Αυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γεράσιμος Φωκάς. Η συνάντηση των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων με τον πρωθυπουργό έγινε παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, Απασχόλησης Φ. Πάλλη-Πετραλιά και Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου. Τόσο το προεδρείο του ΣΕΤΕ όσο και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κατέθεσαν στον πρωθυπουργό υπομνήματα με προτάσεις για την περαιτέρω στήριξη του τουριστικού τομέα.

Οπως αναφέρθηκε από το προεδρείο του ΣΕΤΕ «τα, ήδη, εξαγγελθέντα και υλοποιούμενα από την κυβέρνηση 14 μέτρα τα οποία έτυχαν εξαιρετικά θετικής υποδοχής από τον κόσμο του τουρισμού, έδωσαν τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να προβούν σε σημαντικές προσφορές – εκπτώσεις, κατά μέσο όρο 15%-20%. Με αυτές τις προσφορές και συνυπολογιζομένης της ήδη καταγεγραμμένης μείωσης των διανυκτερεύσεων, έχει εξαντληθεί η δυνατότητα του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων να καλύψουν τα χρηματοπιστωτικά τους έξοδα και, για σημαντικό μέρος αυτών, τα έξοδα μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς στη βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση που διερχόμεθα, η λήψη πρόσθετων μέτρων και η επέκταση εφαρμογής κάποιων προηγούμενων καθίσταται αναγκαία».

Ο ΣΕΤΕ ζήτησε την ανάληψη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου για τον τουρισμό από πρόσωπο ή όργανο ευθέως κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο από τον πρωθυπουργό και τη θεσμοθέτηση εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού ή γενικού γραμματέα Τουρισμού πενταετούς θητείας, παράλληλα με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Σχολίασε θετικά τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων με τη χορήγηση τραπεζικών δανείων εγγυημένων από το Δημόσιο, ενώ ζήτησε η επιδότηση της εργασίας που ίσχυσε τον Απρίλιο και τον Μάιο να επεκταθεί και τον μήνα Οκτώβριο πέραν του Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε προχθές το βράδυ η υπουργός Απασχόλησης.

Επίσης, ζητήθηκε η επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς του Ν. 128/75 και για το 2010 η άμεση άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση της κρουαζιέρας στη χώρα μας με άμεσο όφελος το 2010, 300 εκατ. ευρώ και το 2011, 500 εκατ. ευρώ, η μείωση του Σπατοσήμου κατά 50% που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του αεροπορικού πακέτου προς τη χώρας μας κατά 100 εκατ. ευρώ κ.ά.

«Η ανάκαμψη του τουρισμού μας που αναμένεται ισχυρή από το 2011 και μετά εξαρτάται φυσικά και κατά κύριο λόγο από την ανάκαμψη των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης. Ομως, τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των εσόδων από τον τουρισμό αλλά και οι ιστορικά μεγάλες αντοχές του είναι οι καλύτερες εγγυήσεις ότι τα προτεινόμενα προς εφαρμογή μέτρα στον τουριστικό τομέα θα αποδώσουν τα μέγιστα στο βραχυχρόνιο διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Νίκος Αγγελόπουλος.

Το υπόμνημα του ΞΕΕ περιελάμβανε δώδεκα μέτρα θεσμικής παρέμβασης για τον κλάδο του τουρισμού. Ο κ. Φωκάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου σε συνάντηση ενόψει της ΔΕΘ, γεγονός που δείχνει ότι πλέον ο τουρισμός αναγνωρίζεται ως κλάδος που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα του κλάδου».