ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» μέχρι τέλος έτους οι πλειστηριασμοί για χρέη ώς 200.000 ευρώ

Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος το 2009 συμφώνησαν υπουργείο Οικονομίας και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), μετά τη συνάντηση που είχαν ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου με τα μέλη του προεδρείου κ. Τ. Αράπογλου, Δ. Ματζούνη, Ν. Νανόπουλο και Θ. Πανταλάκη, καθώς και τον γενικό γραμματέα της ΕΕΤ, κ. Χρ. Γκόρτσο. Η αναστολή αφορά τους πλειστηριασμούς για χρέη έως 200.000 ευρώ, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών που έχουν οφειλές κυρίως από στεγαστικά δάνεια και αδυνατούν να τις αποπληρώσουν. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου, το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου αναστολής και για οφειλές προς το Δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Η αναστολή των πλειστηριασμών σε πρώτη φάση από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για το 10% περίπου των περιπτώσεων ακινήτων που βγαίνουν στον πλειστηριασμό κάθε χρόνο, καθώς από το σύνολο των 42.500 πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2008, αυτές που έγιναν από τις τράπεζες, υπολογίζονται σε 4.500. Αντίστοιχα είναι τα μεγέθη και για το 2007, έτος κατά το οποίο οι συνολικοί πλειστηριασμοί έφτασαν τις 36.215 από τους οποίους αυτοί που έγιναν από τις τράπεζες είναι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ- οι 2.634, ενώ τα στοιχεία του 6μήνου του τρέχοντος έτους ανεβάζουν το σύνολο των πλειστηριασμών στις 25.000 περίπου.

Τόσο τα στοιχεία από το σύνολο των πλειστηριασμών όσο και τα στοιχεία από τις τράπεζες, συνηγορούν για ετήσια αύξηση κατά 17%, εξέλιξη που δεν συνιστά εκτίναξη αντίστοιχη με αυτή που καταγράφεται στα στοιχεία για τις ακάλυπτες επιταγές, το ύψος των οποίων έχει υπερδιπλασιαστεί. Από την πλευρά των τραπεζών υποστηρίζεται ότι παρά την αύξηση των καθυστερήσεων, ακολούθησαν πολιτική διακανονισμού των οφειλών από τους πελάτες που έδειξαν διάθεση διευθέτησης των χρεών τους και δεν προχώρησαν σε μαζικές κινήσεις πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις δείχνουν εκτίναξη από το 4,5% το 2008 στο 7% το πρώτο εξάμηνο του 2009 και αντίστοιχη αύξηση των επισφαλειών στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι ακάλυπτες επιταγές, το ύψος των χρεών στο «κόκκινο», προσεγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, συγκρατημένη πολιτική πλειστηριασμών, τηρήθηκε κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με συνέπεια οι περιπτώσεις πλειστηριασμών να μειωθούν από τις 5.500 τον Μάρτιο στις 3.500 τον Απρίλιο, τάση που συγκράτησε τους πλειστηριασμούς στο τέλος του εξαμήνου στις 25.000. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προέρχεται από πλειστηριασμούς που πραγματοποιεί το Δημόσιο και κυρίως τα ασφαλιστικά Ταμεία και ένα μικρότερο μέρος προέρχεται από οικονομικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Σε κάθε περίπτωση οι πλειστηριασμοί που επισπεύδουν οι τράπεζες, αποτελούν το μικρότερο κομμάτι, που σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων δεν ξεπερνά το 10%. Ο υπουργός Οικονομίας πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο η επέκταση του μέτρου και για οφειλές προς το Δημόσιο να συμπεριλάβει και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Εξετάζονται μέτρα για τις επιταγές

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, μέτρα για την τόνωση της αγοράς και τη διοχέτευση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, καθώς και μέτρα ελαστικότερης αντιμετώπισης των εκδοτών μεταχρονολογημένων επιταγών, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η παράταση της αναγγελίας στον Τειρεσία των επιταγών που σφραγίζονται, η αύξηση του ποσού πάνω από το οποίο σφραγίζεται η επιταγή, το οποίο σήμερα είναι τα 500 ευρώ ή η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής ενός εκδότη ακάλυπτης επιταγής στα αρχεία του Τειρεσία. Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει επίσης την πρόταση που έχει τεθεί για αντικατάσταση των ακάλυπτων επιταγών με τις συναλλαγματικές, μέτρο που θα επιτρέψει να παρακαμφθεί η ποινική δίωξη του εκδότη και η οποία ισχύει στην περίπτωση των ακάλυπτων επιταγών και όχι στην περίπτωση των απλήρωτων συναλλαγματικών. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται επίσης η άρση του νομικού περιορισμού, για τη στέρηση σε έναν εκδότη ακάλυπτης επιταγής του δικαιώματος να εκδώσει καρνέ επιταγών.