Λιγότεροι εκθέτες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Λιγότεροι εκθέτες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με την επίκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και παρά την εκστρατεία κύρους που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τη στήριξη και προώθηση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), οι διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ ανακοίνωσαν χθες στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου εν όψει της έναρξης του θεσμού το ερχόμενο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, πως η 74η διοργάνωση ανοίγει τις πύλες της με περίπου 10% λιγότερους εκθέτες από πέρυσι και εν αναμονή των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τη μετεγκατάσταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οικονομική συμβολή

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α. Ε., κ. Δ. Μπακατσέλος, η οικονομική συμβολή της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη καταμετρήθηκε σε πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν, η εκθεσιακή δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμβάλλει ετησίως στην οικονομία της πόλης με 550 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε, τα μεγέθη αυτά έχουν προοπτική αύξησης, εφόσον ληφθεί «η σωστή απόφαση για τη νέα ΔΕΘ», ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την επιλογή της περιοχής χωροθέτησης.

Προς το παρόν, ωστόσο, η 74η ΔΕΘ φιλοξενεί μόλις 247 ξένες συμμετοχές από τριάντα πέντε χώρες, σε σύνολο 915 εκθετών (πέρυσι ήταν 975), εκ των οποίων το 85% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και το 15% από τον δημόσιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της HELEXPO A. E., Αρ. Θωμόπουλο. Με επίσημη κρατική συμμετοχή μετέχουν δεκαπέντε χώρες (έναντι είκοσι που ήταν πέρυσι), μεταξύ των οποίων και η τιμώμενη χώρα Ινδία, την αποστολή της οποίας απαρτίζουν εβδομήντα επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τους κλάδους του κοσμήματος και των πολύτιμων λίθων, του επίπλου, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και των δερμάτινων ενδυμάτων.

Συναλλαγές

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας ανέρχονται σε λίγο περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και αντικατοπτρίζουν κυρίως τις εξαγωγές της Ινδίας προς την Ελλάδα, ανέφερε ο πρέσβης της Ινδίας κ. Ντιλίπ Σίνχα και πρόσθεσε πως στόχος της χώρας είναι το 2010 το ποσό αυτό να ανέλθει στο ένα δισσ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η 74η ΔΕΘ αρθρώνεται σε δεκατρία επιμέρους εκθεσιακά αφιερώματα, εκ των οποίων τα δύο είναι νέα (Διατροφή και Παιδί), ενώ φέτος εισήχθησαν και οι θεσμοί του τιμώμενου νομού (η Χίος) και της τιμώμενης πόλης (η Λάρισα).

Μεταξύ των φετινών καινοτομιών, εξάλλου, είναι τα βραβεία Εξωστρέφειας και Επενδύσεων σε επιχειρήσεις, καθώς φέτος η έμφαση της διοργάνωσης δίνεται στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τον κτηματομεσιτικό τομέα, όπως προκύπτει και από το θέμα του 5ου Επιχειρηματικού Φόρουμ «ΑΞΕ: Αδράξτε την Ευκαιρία στην Εποχή της Κρίσης», αλλά και από το 15ο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου Κτηματομεσιτικών Εταιρειών Κεντρικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή