Υπό όρους παράταση για το έλλειμμα από την Κομισιόν

Υπό όρους παράταση για το έλλειμμα από την Κομισιόν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποβολή ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας θέτει ως προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα να παραταθεί η προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος.

Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες ανεπισήμως από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου στον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εcofiστις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι η επίτευξη των στόχων για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 δεν είναι εφικτή, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Ο κ. Αλμούνια δεν ανέλαβε καμία δέσμευση, παραπέμποντας στις σχετικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι για να αντιμετωπίσει με κατανόηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό αίτημα θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει μαζί με τον προϋπολογισμό και τους νέους δημοσιονομικούς στόχους, ένα πακέτο μέτρων μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση δεν τέθηκε το θέμα της διάρκειας της παράτασης. Θα αποτελέσει και αυτό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν δεν συμμερίζεται τη θέση της κυβέρνησης ότι για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό ευθύνεται μόνο η κρίση και επισημαίνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν προσωρινά.

Την ανάγκη ενός πλέγματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολυετούς προσπάθειας για τη μείωση του δημοσίου χρέους επισήμανε στον πρωθυπουργό και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος στη χθεσινή συνάντησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή