Υψηλότερο το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα

Υψηλότερο το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων, καθώς οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν υψηλό το κόστος δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, μειώνουν με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία πάντως παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τα επιτόκια χορηγήσεων είναι υψηλότερα από 100 έως 300 μονάδες βάσης στα επιχειρηματικά δάνεια, έως 227 μονάδες στα καταναλωτικά και έως 74 μονάδες στη στεγαστική πίστη. Τα επιτόκια καταθέσεων αποκλιμακώνονται από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν εκτοξευθεί μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο για προθεσμιακή κατάθεση έως ένα έτος διαμορφώθηκε στο 2,34% από 5,36% τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου, οι χορηγήσεις δανείων έχουν περιοριστεί σημαντικά τόσο γιατί -κυρίως- οι τράπεζες είναι φειδωλές προκειμένου να προλάβουν έκρηξη των επισφαλειών, όσο και γιατί επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποφεύγουν να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις μεσούσης της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή