«Διπλές» ταμειακές μηχανές σε επιχειρήσεις

«Διπλές» ταμειακές μηχανές σε επιχειρήσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 65% των τουριστικών επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων φοροδιαφεύγει. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς και η απροθυμία (για πολλούς λόγους) των επιχειρηματιών να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχει οδηγήσει στη διόγκωση της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να διευρύνονται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν προκλητικές μεθόδους για να κλέψουν το ελληνικό δημόσιο, χρησιμοποιώντας αδήλωτες ταμειακές μηχανές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Υπ.Ε.Ε. κατά το χρονικό διάστημα 23 έως 30 Αυγούστου, ελέγχθηκαν 540 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και των παρεμφερών υπηρεσιών. Από αυτές ευρέθησαν παραβατικές οι 346 (ποσοστό παραβατικότητας 64,07%), οι δε παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, σε πρώτο στάδιο, έφθασαν τις 1691.

Κατά τους προαναφερθέντες ελέγχους, καθώς και τους προηγούμενους της θερινής περιόδου προέκυψαν και ορισμένες προκλητικές ως προς το είδος της παραβατικότητας περιπτώσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση γνωστής επιχείρησης της Μυκόνου, με αντικείμενο εργασιών κάμπινγκ, εστιατόριο, μπαρ, γραφείο τουρισμού και ενοικιαζόμενα δωμάτια η οποία, όπως ανακάλυψαν κατά τον έλεγχο στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής της Υπ.Ε.Ε., τα έτη 2008 και 2009 δεν απέδιδε καθόλου ή κατέθετε ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ. Τα ακριβή ποσά που δεν έχουν αποδοθεί και τα πρόστιμα θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που βρέθηκαν.

Ιδιαίτερη υπήρξε η περίπτωση άλλης επιχείρησης της Μυκόνου, η οποία διαθέτει γνωστό εστιατόριο, που λειτουργούσε δύο ταμειακές μηχανές, μια νόμιμη και μια αδήλωτη. Με τη νόμιμη ταμειακή μηχανή, κάλυπτε προσχηματικά τους πελάτες που ζητούσαν αποδείξεις και την πιθανότητα επιφανειακού ελέγχου. Με την αδήλωτη ταμειακή εξέδιδε την πλειοψηφία των αποδείξεων για τις υπηρεσίες που παρείχε. Η ταμειακή αυτή μηχανή, ήταν κρυμμένη, στο εσωτερικό της επιχείρησης, σε ειδικά διαμορφωμένο συρτάρι, πίσω από ένα πίνακα ζωγραφικής. Για να φθάσουν σε αυτή οι ελεγκτές της Υπ.Ε.Ε. προέβησαν σε αντιπαραβολή των αποδείξεων που τους επεδείχθησαν κατά τον έλεγχο, διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν δύο τύποι, με διαφορετική γραμμογράφηση και γραμματοσειρά, κάτι που δεν δικαιολογούσε η ταμειακή μηχανή που λειτουργούσε νόμιμα. Στην εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι η παράνομη ταμειακή μηχανή ανήκει σε επιχείρηση ίδιου αντικειμένου με έδρα το Κολωνάκι.

Μόνο για τη θερινή περίοδο που διανύουμε από τη συγκεκριμένη ταμειακή μηχανή είχαν εκδοθεί αποδείξεις ποσού μεγαλύτερου των 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, ο αναλογούν ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος δεν είχαν φυσικά αποτυπωθεί στα βιβλία της επιχείρησης.

Ο διασταυρωτικός έλεγχος συνεχίζεται και στις δύο περιπτώσεις, όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, καθώς αυτές δεν ήταν οι μόνες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν την περίοδο αυτή στη Μύκονο. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα στο νησί έλεγχοι σε 69 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, σε 42 δε από αυτές διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής 473 παραβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή