Ανακάμπτει η Ευρωζώνη, σε ύφεση η Ελλάδα

Ανακάμπτει η Ευρωζώνη, σε ύφεση η Ελλάδα

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ βλέπουν σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα διολισθαίνει στην ύφεση. Στο δεύτερο τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, καθώς η κατανάλωση και οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν δραστικά. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ απεφεύχθη λόγω των δημόσιων δαπανών και επενδύσεων.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρούσε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε μια προσπάθεια να προλάβει υπερβολικές προσδοκίες, έσπευσε να σημειώσει ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο 1%, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να τα αυξήσει άμεσα. Πιο αισιόδοξος είναι ο ΟΟΣΑ που εκτιμά ότι η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ θα βγουν από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή