Η πολιτική αβεβαιότητα διεύρυνε τα spreads

Η πολιτική αβεβαιότητα διεύρυνε τα spreads

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση κατέγραψε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, αντανακλώντας τις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία που έχουν δημιουργήσει τόσο η εκλογολογία των τελευταίων ημερών, όσο και η προκήρυξη τελικά των εκλογών. Μέσα σε μια εβδομάδα, το spread αυξήθηκε κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, ενώ χθες έφτασε ακόμα και στις 144 μονάδες από 135 μονάδες που ήταν προχθές, με το μέλλον να προοιωνίζεται δυσοίωνο.

Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει δανειστεί φέτος το ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα των 54,3 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας ιδιαιτέρως υψηλό αντίτιμο. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε εξαιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που αναδείχθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς στα μέσα Μαρτίου το spread έφτασε στις 314 μονάδες, από περίπου 50 μονάδες που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, η κατάσταση μπορεί στους επόμενους μήνες να εξελιχθεί πολύ χειρότερα. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι αν δεν καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών, άρα και ακυβερνησίας, τότε οι φετινές δυσάρεστες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων «δεν θα είναι τίποτα» μπροστά στο τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, όταν το Δημόσιο θα πρέπει να εκτελέσει ένα δανειακό πρόγραμμα της τάξης των 40 – 50 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, τα spread των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σύγκριση με το πού βρίσκονταν έως τον Ιούνιο, καθώς υπάρχει φθηνό και άφθονο χρήμα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν γίνει εκδόσεις ομολόγων το τελευταίο διάστημα. Προς το παρόν, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το μόνο που έχει στο πρόγραμμά του έως το τέλος του έτους, είναι οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων μέσα στον Οκτώβριο για να αναχρηματοδοτήσει προηγούμενα γραμμάτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή