ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θολό τοπίο για εξόφληση των χρεών από τα δημόσια νοσοκομεία

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο σχετικά με την εξόφληση των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Αν και χθες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) ανακοίνωσε ότι ύστερα από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση των χρεών, ωστόσο η πλευρά των προμηθευτών δηλώνει ότι πρόκειται για ακόμη μία αδιευκρίνιστη πρόταση με την οποία αδυνατούν να συμφωνήσουν και τονίζουν ότι πρόκειται για μία αδιέξοδη διαδικασία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Τ.Τ., «στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης διακανονισμού, η Τράπεζα χρηματοδοτεί τους προμηθευτές, για ένα έτος, με σταθερό επιτόκιο 5%, επί τη βάσει των εκχωρούμενων απαιτήσεών τους έναντι των νοσοκομείων, την κάλυψη των οποίων εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, εξοφλούνται τα χρέη των προμηθευτών προς τα Δημόσια Νοσοκομεία και διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας».

Ετσι, η αρχική αντίδραση των προμηθευτών, οι οποίοι μέχρι προχθές θεωρούσαν ότι το υπουργείο έχει «παγώσει» τις σχετικές ενέργειες, ήταν η έκπληξη. Στη συνέχεια, μελέτησαν τη νέα πρόταση προκειμένου να εκτιμήσουν κατά πόσον έχουν διευκρινιστεί σημεία της παλαιότερης πρότασης που προέβλεπε τον διακανονισμό μέσω του Τ.Τ. και τη μορφή εγγύησης που θα παρείχε σε αυτούς του ελληνικό Δημόσιο.

Κύκλοι του ΣΦΕΕ αναφέρουν στην «Κ» ότι ουδέποτε συμφώνησαν με αυτή τη λύση μέσω του Τ.Τ., αντιθέτως, τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει καταλήξει σε αδιέξοδο η προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές μέσω του Τ.Τ. και ο ΣΦΕΕ αποφάσισε να αποχωρήσει τελεσίδικα από τις σχετικές συζητήσεις.

Από την άλλη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι από τη 10η Σεπτεμβρίου 2009, παύει να προμηθεύει εκείνα τα νοσοκομεία της χώρας που για το έτος 2009 τους οφείλουν περισσότερους από έξι μήνες.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται «Πριν από δυόμιση μήνες περίπου, ο Σύλλογος εξέφρασε την πλήρη του απογοήτευση, συνειδητοποιώντας το ανέφικτο της δήθεν ρύθμισης των χρεών των Νοσοκομείων».

Ποια είναι η πρόταση

Τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές μέχρι 31/12/2008 ανέρχονταν σε 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ανεβαίνουν στα 6,1 αν προστεθούν και τα νέα χρέη 600 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκαν εφέτος μέχρι το τέλος Ιουνίου. Από αυτά, το 35% ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, θα εξοφλούνταν τον περασμένο Μάρτιο. Κάτι που δεν έγινε. Για την εξόφληση του υπόλοιπου ποσού, το Τ.Τ. θα χορηγούσε στον κάθε προμηθευτή ξεχωριστά, ομολογιακό δάνειο ίσο με το χρέος που έχουν προς αυτόν τα νοσοκομεία, μείον 5% που θα είναι ο τόκος. Δηλαδή, θα επιστραφεί στον προμηθευτή το 95% του κεφαλαίου του. Η σύμβαση θα είναι τριμερής, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, το Τ.Τ. και τα νοσοκομεία, τα οποία υποχρεούνται να πληρώσουν τις δόσεις των εν λόγω ομολογιακών δανείων, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης το ελληνικό Δημόσιο θα λειτουργεί ως εγγυητής. Οι προμηθευτές ζητούσαν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τη μορφή εγγύησης που θα παρέχει το ελληνικό Δημόσιο, εκφράζοντας τον φόβο ότι αν δεν είναι συνεπή στις αποπληρωμές των δανείων τα νοσοκομεία, τότε εκείνοι, στους οποίους έχουν χορηγηθεί τα δάνεια, αντί εν τέλει να εξοφληθούν οριστικά θα φαίνονται ως οφειλέτες του Τ.Τ.