Με τα νέα αφορολόγητα όρια θα υπολογιστεί το ΕΤΑΚ του 2009

Με τα νέα αφορολόγητα όρια θα υπολογιστεί το ΕΤΑΚ του 2009

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διευκρινιστική εγκύκλιο για την καταβολή του Ενιαίου Τέλος Ακινήτων εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, με τα νέα αφορολόγητα όρια που ανέρχονται σε 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Ωστόσο, η ισχύς του μέτρου τελεί εν αμφιβόλω καθώς από την αξιωματική αντιπολίτευση έχει εξαγγελθεί ότι ο φόρος θα καταργηθεί και στη θέση του θα επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Παρά ταύτα το οικονομικό επιτελείο γνωστοποίησε στις εφορίες της χώρας τις αλλαγές που προβλέπονται για το ΕΤΑΚ του 2009. Ειδικότερα το ενιαίο τέλος ακινήτων του 2009 θα υπολογιστεί με τα νέα αφορολόγητα ποσά τα οποία ισχύουν για τη συνολική αξία των κατοικιών που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

α) 100.000 ευρώ για τους άγαμους. Το ίδιο ποσό ισχύει και για διαζευγμένους ή χήρους, εφόσον δεν βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα.

β) 200.000 για τους έγγαμους χωρίς παιδιά ή με ένα ή δύο παιδιά. Το ποσό των 200.000 ευρώ επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ των κατοικιών των ιδιοκτητών που αναγράφονται στην ίδια δήλωση ΕΤΑΚ. Το ίδιο ποσό ισχύει για διαζευγμένους ή χήρους που βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα.

γ) 230.000 για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Οπως ορίζεται στην εγκύκλιο στην περίπτωση που δεν υποβληθεί το σχετικό έντυπο Ε9 βάσει του οποίου υπολογίζεται το ΕΤΑΚ επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% επί του φόρου.

Στην περίπτωση που υποβληθεί ανακριβής δήλωση, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2%.

Επίσης αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται στα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις Ενιαίου Τέλους Ακινήτων μετά από παρέλευση τριών μηνών από την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Ως χρονικό σημείο αφετηρίας για την επιβολή του προστίμου αυτού λαμβάνεται η επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Η επιβολή του προστίμου αφορά δηλώσεις που η φορολογική τους υποχρέωση γεννήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του έτους 2009.

Η επιβολή του συγκεκριμένου προστίμου είναι ανεξάρτητη από τυχόν πρόσθετους φόρους ή αυτοτελή πρόστιμα που τυχόν επιβληθούν μετά την υποβολή της δήλωσης.

Σε διοικητική επίλυση της διαφοράς ή δικαστικό συμβιβασμό, το πρόστιμο της παραγράφου αυτής περιορίζεται στα τρία πέμπτα (3/5) αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή