Οι εκλογές μπλόκαραν απόσυρση Ι.Χ. και πάγωμα πλειστηριασμών

Οι εκλογές μπλόκαραν απόσυρση Ι.Χ. και πάγωμα πλειστηριασμών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι πρόσφατες, ευνοϊκές κυρίως, εξαγγελίες της κυβέρνησης για χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Η απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές παγώνει (δεν αποκλείεται να ακυρωθούν) τις ρυθμίσεις που αφορούν τη καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε δόσεις, την αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, την απόσυρση των αυτοκινήτων και διάφορες άλλες ρυθμίσεις που προβλέπουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, ακόμα και τη δημοπράτηση έργων.

Η διάλυση της Βουλής έχει ως αποτέλεσμα όλες οι εξαγγελίες των τελευταίων και όχι μόνο ημερών να βρίσκονται στον αέρα δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει εάν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και εφόσον προκύψει κυβέρνηση, αυτές θα υλοποιηθούν και πότε. Ηδη έχουν διατυπωθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τον κλάδο των εισαγωγέων αυτοκινήτων οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε νέες παραγγελίες εν όψει της εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης.

Ως προς το θέμα του ΦΠΑ, ο κρατικός κορβανάς θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν την ίδια τακτική παρακράτησης του ΦΠΑ που έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές και μη απόδοσής του στο ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, το μέτρο θα διευκόλυνε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγγελία Παπαθανασίου όριζε την προκαταβολή του 30% του οφειλόμενου ΦΠΑ και το υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις. Δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση, όποτε και αν προκύψει, να οδηγηθεί σε μία γενική και ευνοϊκότερη ρύθμιση για την απόδοση του ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο από τους υπόχρεους.

Αντίθετα ένα μέτρο που δεν «πέρασε» λόγω των πρόωρων εκλογών και θα χαροποιήσει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είναι τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας που θα κατέβαλαν στο τέλος του έτους.

Παράλληλα, οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΛΑΡΚΟ παραπέμπονται στο μέλλον και οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν από το νέο οικονομικό επιτελείο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2010, ενώ ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους πιθανόν να κατατεθεί στα τέλη του Νοέμβρη ή στις αρχές του Δεκέμβρη, με διευρυμένα ελλείμματα εξαιτίας της σημαντικής συρρίκνωσης των δημοσίων εσόδων αλλά και της διόγκωσης των δαπανών.

Παγώνουν τα νέα έργα

Στο μεταξύ, σημαντικές οι εκκρεμότητες που αφήνει πίσω του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων.

Η δημοπράτηση δύο νέων έργων, η υπογραφή μιας σύμβασης, η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους και η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας είναι οι κυριότερες από τις υποχρεώσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Πιο συγκεκριμένα:

l Στις 27 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση προσφορών για δύο έργα: της 3ης φάσης του λιμένα Πάτρας, προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ και της 3ης φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.

l Στις 3 Νοεμβρίου θα δημοπρατηθούν δύο νέα έργα: η σύνδεση των παραγλαύκιων αρτηριών με το λιμάνι της Πάτρας, προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ και η βελτίωση του τμήματος Πάργας-Καρτερίου, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

l Ο τεχνικός κόσμος, αλλά και πολλές πολεοδομίες έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων για τη ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φαίνεται όμως διατεθειμένο να τις εκδώσει, καθώς φοβάται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσβολή της ρύθμισης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

l Την κύρωσή τους από τη Βουλή με νόμο περιμένουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού (προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ), καθώς και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, η διαδικασία διαβούλευσης του οποίου ολοκληρώνεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή