ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κάλπες παγώνουν απόσυρση Ι.Χ. και αναστολή πλειστηριασμών

Οι εξαγγελίες των τελευταίων -και όχι μόνο- ημερών βρίσκονται στον αέρα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές. Οι ρυθμίσεις αφορούν:

– την καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε δόσεις

– την αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες

– την απόσυρση των αυτοκινήτων

– τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας

– το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων

– δημοπρατήσεις έργων

Αυτά παγώνουν, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν μετά τις εκλογές και εφόσον προκύψει κυβέρνηση, αυτές θα υλοποιηθούν και πότε. Ηδη οι εισαγωγείς αυτοκινήτων αντιδρούν, δεδομένου ότι είχαν προχωρήσει σε νέες παραγγελίες εν όψει της εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης.

Επίσης, σημαντικές εκκρεμότητες αφήνει πίσω του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η δημοπράτηση δύο νέων έργων, η υπογραφή μιας σύμβασης, η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους και η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΛΑΡΚΟ παραπέμπονται στο μέλλον και οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν από το νέο οικονομικό επιτελείο. Ως προς το θέμα του ΦΠΑ, ο κρατικός κορβανάς θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν την ίδια τακτική παρακράτησης του ΦΠΑ που έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές και μη απόδοσής του στο ελληνικό Δημόσιο.