Σε ύφεση στο β΄ τρίμηνο η οικονομία

Σε ύφεση στο β΄ τρίμηνο η οικονομία

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 0,3% διαμορφώθηκε τελικά το ποσοστό συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, έναντι θετικού ρυθμού ανάπτυξης 3,4% στο αντίστοιχο διάστημα του 2008 και 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Ιδιωτικές επενδύσεις και κατανάλωση κατέγραψαν σημαντική πτώση, όπως και οι εξαγωγές, ενώ η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη αν το Δημόσιο δεν αύξανε τις κρατικές δαπάνες και επενδύσεις.

Την ώρα που η Eurostat και ο ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα σε τροχιά ύφεσης, καταγράφοντας αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 1993.

Μάλιστα, οι ενδείξεις που έχουν στο οικονομικό επιτελείο, είναι ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μάλλον θα συνεχιστεί και στο επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο, αφού στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της κρίσης έρχονται με χρονική υστέρηση από ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλωστε, η πτώση της τουριστικής κίνησης (που είναι «βαρόμετρο» για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε έτους) και συνεπακόλουθα των εσόδων από τον τουρισμό, συνεχίστηκε και στο κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Στο σύνολο του έτους, η νέα πρόβλεψη που κάνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας είναι ότι το ΑΕΠ θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος, αλλά οριακά χαμηλότερα του μηδενός. Μια εκτίμηση, που σε σχέση με το τι προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και η Κομισιόν είναι αισιόδοξη. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,3%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά 1,7% και η Ε.Ε. κατά 0,9%. Πάντως, στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μηδενικός, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2009.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε κατά 0,3%, όταν ένα περίπου μήνα νωρίτερα, οι εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ έδειχναν ότι η συρρίκνωση ήταν ελάχιστα μικρότερη (0,2%).

Από τα στοιχεία για το ΑΕΠ προκύπτει ότι η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 0,1% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχε αυξηθεί κατά 3,2%. Ωστόσο, η αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιστάθμισε εν μέρει τις απώλειες από τις ιδιωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα στο σύνολο η κατανάλωση να καταγράψει πτώση 0,9%.

Η πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων στο δεύτερο τρίμηνο ήταν υπερδιπλάσια της μείωσης που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Συνολικά μειώθηκαν κατά 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, που και τότε είχαν καταγράψει πτώση της τάξης του 14%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 32,8% και στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 30,5%, ενώ ενδεικτική της «βουτιάς» που παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα, είναι η μείωση κατά 23,3% στο σκέλος των επενδύσεων που αφορούν τις κατοικίες. Στις λοιπές κατασκευές -που συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες επενδύσεις- σημειώθηκε αύξηση κατά 8,9% και στα επενδυτικά προϊόντα κατά 5,9%. Μείωση κατά 21,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ μείωση κατά 10,9% σημείωσαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Στους δείκτες της ύφεσης, συμπεριλαμβάνεται και η εκρηκτική άνοδος στα «φέσια» στην αγορά. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2009, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στα 2,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 194%. Παράλληλα και ο κλάδος της βιομηχανίας υποφέρει, αφού, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο του 2009, υποχώρησε κατά 11,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008.

Σχετικά με την εκτίμηση του ΑΕΠ από την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε πτώση κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι κλάδοι της βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας κατά 10%, κατασκευών κατά 6,9%, και ο κλάδος τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων – εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 2,1%. Αντιθέτως, αύξηση κατέγραψαν οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (4,6%), γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (2,6%), και λοιπών υπηρεσιών (2,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή