Απροθυμία πολιτών για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων

Απροθυμία πολιτών για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηδενική είναι ουσιαστικά η ανταπόκριση των πολιτών στη ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους. Σχεδόν δύο μήνες μετά τη θέσπισή της «τακτοποίησης», η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει κανονικά στις πολεοδομίες όλης της χώρας, ωστόσο ελάχιστοι είναι οι πολίτες που έχουν ενδιαφερθεί να υποβάλουν αίτηση, ή έστω να ζητήσουν πληροφορίες. Οπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι των πολεοδομιών, οι πολίτες πιθανότατα θα περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να αποφασίσουν.

Ηδη από τα μέσα Ιουλίου οι πολεοδομίες σε όλη τη χώρα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων και η διαδικασία έχει ξεκινήσει κανονικά. Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι δηλώσεις που έχουν έως σήμερα υποβληθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της νομαρχίας Πειραιά, στην οποία υπάγονται 8 μεγάλοι δήμοι του Πειραιά (όπως ο Ρέντης και ο Κορυδαλλός και 7 νησιά), δεν έχει ακόμα υποβληθεί ούτε μια αίτηση «τακτοποίησης». Οπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι των πολεοδομιών, η κριτική που έχει δεχθεί η ρύθμιση Σουφλιά από το σύνολο του τεχνικού κόσμου, αλλά και επιφανείς νομικούς, φαίνεται ότι τελικά έχει επηρεάσει τον κόσμο, σχετικά με τη βιωσιμότητά της. «Ο κόσμος φοβάται ότι θα πληρώσει και μετά θα χάσει τα χρήματά του», λέει στην «Κ» διευθυντής πολεοδομικού γραφείου της βόρειας Αττικής. «Το κλίμα αβεβαιότητας ενίσχυσε και η προκήρυξη των εκλογών».

Το ΠΑΣΟΚ πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αποσύρει, σε περίπτωση εκλογής του την επίμαχη ρύθμιση. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σπύρος Κουβέλης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου των πολεοδόμων, βουλευτής Επικρατείας κ. Ηλίας Μπεριάτος, έχουν παροτρύνει τους πολίτες να μην συμμετέχουν στην «τακτοποίηση». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η ρύθμιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μόλις εκδοθεί η πρώτη διοικητική πράξη. Τέλος, την Παρασκευή, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι απέστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο στις πολεοδομίες, με την οποία διευκρινίζονται διάφορα ασαφή σημεία της ρύθμισης, καθώς και υποπεριπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή