Εκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Εκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω αύξηση των καθυστερήσεων το 2010 αναμένουν οι αναλυτές της Τραπέζης της Ελλάδος, διαψεύδοντας εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών που προέβλεπαν βελτίωση από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο οι καθυστερήσεις προσέγγισαν το 7% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, που αντιστοιχεί σε προβληματικά δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, μέχρι το τέλος του έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αναρριχηθούν στα 22 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό υψηλό! Σημειώνεται ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου οι επισφάλειες ανήλθαν στο 6% έναντι 5% στο τέλος του 2008. Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η αδυναμία συγκροτημένης αντίδρασης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων επιτείνει τα προβλήματα, προδιαγράφοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο 2010. Στο τέλος Ιουνίου, οι καθυστερήσεις της Εθνικής ανήλθαν στο 5,1% έναντι 4,5% που ήταν στο τέλος Μαρτίου, της Eurobank ανήλθαν στο 5,9% από 4,9% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο, της Alpha Bank διαμορφώθηκαν στο 4,8% από 4,3%, ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων της Πειραιώς ανήλθε στο 4,3% από 4,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή