Επενδύσεις στον κοσμο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν 17% το α΄ εξάμηνο οι αξίες ακινήτων στις ΗΠΑ

Πτώση της τάξης του 17% σημείωσαν οι αξίες των ακινήτων στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με έκθεση της IPD (International Property Database). Η εικόνα είναι χειρότερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2008, όταν η κάμψη των ακινήτων (όλων των επιμέρους κατηγοριών) είχε διαμορφωθεί σε 12,2%. Οι κεφαλαιακές αποδόσεις κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν κατά 18,2% σε γραφεία και βιομηχανικά ακίνητα, ενώ η πτώση στις κατοικίες ήταν 16,5% και στα εμπορικά ακίνητα 14,1% αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, το δεύτερο τρίμηνο προσφέρει λόγους αισιοδοξίας, καθώς η υποχώρηση ήταν μικρότερη και διαμορφώθηκε σε μόλις 6,9%, έναντι κάμψης 10,8% κατά το πρώτο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα κτίρια γραφείων (-7,8%) όσο και τα βιομηχανικά ακίνητα (-7,5%) ηγούνται της υποχώρησης και κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σάιμον Φερτσάιλντ, γενικό διευθυντή της IPD στις ΗΠΑ, η κάμψη των αξιών είναι πλέον μεγαλύτερη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, έναντι της Μεγάλης Βρετανίας, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε με πτώση 12,4%.

Επανέρχεται η Ισπανία

Ως δεύτερος εναλλακτικός προορισμός επενδυτών ακινήτων μετά τη Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύεται πλέον και η Ισπανία, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της CB Richard Ellis. Βάσει αυτής, προκύπτει ότι η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της χώρας της Ιβηρικής, έχει ακολουθήσει πορεία διόρθωσης τους τελευταίους 18 μήνες (σε μικρότερο πάντως βαθμό από άλλες χώρες), με αποτέλεσμα κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, η αξία των αγοραπωλησιών να ανέλθει σε 1,85 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπερδιπλασίασε το μερίδιο της Ισπανίας, μεταξύ των υπόλοιπων της Ευρώπης, σε 7,5% από 3% την περίοδο 2005-2006.

Με 17 χιλ. νέες κατοικίες

Οι στεγαστικές ανάγκες «τρέχουν» στο Αμπου-Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποτέλεσμα κυβερνητικές πηγές να επιβεβαιώνουν πρόσφατα ότι έως τα τέλη του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 17.000 νέων κατοικιών μικρού και μεσαίου μεγέθους. Ηδη τα σχετικά έργα έχουν ξεκινήσει και δεν αναμένονται καθυστερήσεις, καθώς ήδη εγκρίθηκαν και χρηματοδοτούνται 23 μεγάλες επενδύσεις. Αντίστοιχα, στο γειτονικό Ντουμπάι, το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει πληγεί από τη διεθνή οικονομική κρίση, αρχίζουν να εκφράζονται οι πρώτες φωνές εξόδου της αγοράς ακινήτων από την ύφεση, αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Pearl Dubai, κ. Joseph Santosh. Το Pearl Dubai είναι ένα έργο ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών, εμπορικών κέντρων, ψυχαγωγίας και ξενοδοχειακών υποδομών, προϋπολογισμού 4 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή