ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες αξιοποιούν ακίνητά τους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Στην αξιοποίηση των ακινήτων τους, αλλά και σε νέες κινήσεις στην αγορά, όχι μόνο την ελληνική, αλλά κι εκείνες των Βαλκανίων, στρέφονται με αυξανόμενη ένταση το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες. Ωστόσο, η στρατηγική που επιλέγει η καθεμία είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ενώ Marfin, Εθνική και Eurobank έχουν στραφεί στην επιλογή της σύστασης και λειτουργίας εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), η Εμπορική και η Alpha κινούνται σε διαφορετικά μονοπάτια.

Συγκεκριμένα, η Εμπορική, αν και αρχικά είχε σχεδόν προδιαγράψει τη σύσταση ΑΕΕΑΠ, εν τέλει φαίνεται ότι στρέφεται, μετά και από σχετική αναθεώρηση του πλάνου από την Credit Agricole, σε πωλήσεις καταστημάτων και ακινήτων. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος περικοπής εξόδων. Ηδη, 57 καταστήματα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση 33 άλλων καταστημάτων σε άλλες περιοχές. Ταυτόχρονα, μελετάται η λύση της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback) για αρκετά καταστήματα.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Εμπορικής βρίσκεται η συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε λιγότερα κτίρια, όπως επιτάσσουν πλέον οι διεθνείς συνθήκες, με πρώτιστο στόχο τη μετακίνηση των περισσοτέρων από τις κεντρικές υπηρεσίες εκτός του κέντρου. Ηδη εκτιμάται ότι έχει βρεθεί το κατάλληλο ακίνητο (πιθανώς επί της Λ. Αθηνών), κάτι που θα σημάνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί διαφορετικά το ακίνητο του ομίλου στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου. Δεδομένης της εξαιρετικής του θέσης, το ενδιαφέρον από εμπορικούς ομίλους αναμένεται μεγάλο, αν και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το ακίνητο θα πωληθεί, ή θα εκμισθωθεί.

Με τη σειρά της, η Alpha Bank, μέσω της θυγατρικής Alpha Αστικά Ακίνητα, έχει επιλέξει διαφορετική πορεία, εφαρμόζοντας μια ορθολογική διαχείριση των ακινήτων του ομίλου εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε οικόπεδο 2,85 στρεμμάτων στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία Glavbolgrwtroy A.D. για την κατασκευή κτιρίου γραφείων συνολικής επιφανείας 16.500 τ.μ., το οποίο θα μισθωθεί από την Alpha Bank Βουλγαρίας. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τον «κοιμώμενο γίγαντα» της αγοράς, τον όμιλο της Εθνικής, βρίσκεται στα τελικά στάδια εφαρμογής του πλάνου για τη σύσταση ΑΕΕΑΠ. Σε αυτήν, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, αναμένεται να ενταχθούν ακόμα και 200 ακίνητα, αξίας μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ.