Η καυτή ατζέντα για έλλειμμα, φοροδιαφυγή

Η καυτή ατζέντα για έλλειμμα, φοροδιαφυγή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με χρόνιες αδυναμίες και διαρθρωτικά προβλήματα θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα συνιστούν εθνική ατζέντα, τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Και τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να παρουσιάσουν στο εκλογικό σώμα τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα, να συρρικνωθεί η καλπάζουσα φοροδιαφυγή, αλλά και τον δρόμο που η χώρα θα ακολουθήσει για να βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οπως όλα δείχνουν, στις 27 Οκτωβρίου η Κομισιόν θα ανάψει το «πράσινο φως» για διετή παράταση έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα είναι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν προκειμένου το έλλειμμα όχι μόνο να μειωθεί, αλλά και να παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Τα μέχρι σήμερα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση Καραμανλή δεν απέδωσαν καρπούς, αλλά, αντίθετα, δημιούργησαν αναστάτωση και δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το έλλειμμα στο τέλος του έτους θα φθάσει στα επίπεδα του 2004 (7,4 του ΑΕΠ μετά την απογραφή).

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές να ασχοληθεί με την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με αλλαγές στο φορολογικό σύστημα το οποίο διευκολύνει σε αρκετές περιπτώσεις τη διόγκωση της φοροδιαφυγής.

Οσον αφορά στον ελεγκτικό μηχανισμό, αυτός θα πρέπει να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Οι έλεγχοι από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ το στελεχικό δυναμικό έχει απαξιωθεί, με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να γιγαντώνεται, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ηδη το ποσοστό της παραβατικότητας στις τουριστικές περιοχές φθάνει το 65%, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών η φοροδιαφυγή οργιάζει.

Το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να λάβει μέτρα που αφορούν:

α) Την ανασυγκρότηση του ελεγκτικού μηχανισμού.

β) Την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

γ) Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με έμφαση στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στις φοροαπαλλαγές και στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα.

δ) Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον χώρο κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων.

Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της φορολογίας θα απαιτηθούν στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών κυρίως στον χώρο της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στον τομέα των δαπανών παρατηρείται υπέρβαση κατά 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους συγκριτικά με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση. Οι δαπάνες εξαιτίας των πρόωρων εκλογών αναμένεται να εκτροχιασθούν, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τις όποιες προσπάθειες για εξοικονόμηση ποσού ύψους 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ελαστικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή