Σε ισχύ τα μέτρα για απόσυρση και ΦΠΑ

Σε ισχύ τα μέτρα για απόσυρση και ΦΠΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υλοποιούνται τελικά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης που είχαν ανακοινωθεί πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τίθενται σε ισχύ τα μέτρα της απόσυρσης αυτοκινήτων, της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις, αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ θα αυξηθεί και το όριο των επιφαλειών των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ρυθμίσει και θέματα που σχετίζονται με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Τις επόμενες μέρες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, η οποία θα κυρωθεί από τη νέα Βουλή, θα θέσει όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις σε ισχύ. Ειδικότερα, το μέτρο της απόσυρσης προβλέπει την επιδότηση με ποσά από 500 ευρώ έως 2.200 ευρώ αναλόγως του κυβισμού του οχήματος και την επιπλέον επιδότηση με 1.000 ευρώ στην περίπτωση αγοράς νέου αυτοκινήτου ή μεταχειρισμένου τεχνολογίας Euro 4 ή 5.

Δεδομένου ότι η απόσυρση και η ανανέωση του στόλου των οχημάτων δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς. Σημειώνεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό αλλά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα του οχήματος. Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται από 50 έως 150 ευρώ για τα παλαιά οχήματα τα οποία θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οσον αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον σχετικό φόρο σε δύο μηνιαίες δόσεις προκαταβάλλοντας το 30% της οφειλής. Ουσιαστικά η δήλωση ΦΠΑ αποσυνδέεται από την πληρωμή του με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούν. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα προβλέπει την πληρωμή ενός σημαντικού ποσοστού της οφειλής (30%) ταυτόχρονα με τη δήλωση και την εξόφληση του υπολοίπου σε δύο μηνιαίες δόσεις. Στο διάστημα αυτό θα ισχύει η από το νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση που ανέρχεται σε 1,5% μηνιαίως λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα ισχύουν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες. Μετά το διάστημα των δύο μηνών, θα αναζητούνται και οι ποινικές ευθύνες και θα επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση σε όσους συνεχίζουν να μην αποδίδουν το ΦΠΑ που ήδη έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές και παρακρατούν αυθαίρετα. Η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, πιθανόν τριπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου. Στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου θα συμπεριληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την αύξηση του ποσοστού των επισφαλειών από 0,5% σε 1% ή 1,5%. Οι επιχειρήσεις βάσει της νομοθεσίας έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν αφορολόγητο το 0,5% του τζίρου τους για ανείσπρακτες απαιτήσεις. Πλέον η κυβέρνηση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου αυξάνει το ποσοστό σε 1% ή 1,5% του τζίρου τους.

Την ύστατη στιγμή αποφασίστηκε και η διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των 4.500 υπαλλήλων της εταιρείας.

Αναστολή πλειστηριασμών

Σε ισχύ τίθεται από την ερχόμενη εβδομάδα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος το 2009, για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Η αναστολή των πλειστηριασμών σε πρώτη φάση από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για το 10% περίπου των περιπτώσεων ακινήτων που βγαίνουν στον πλειστηριασμό κάθε χρόνο, καθώς από το σύνολο των 42.500 πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2008, αυτές που έγιναν από τις τράπεζες, υπολογίζονται σε 4.500. Αντίστοιχα είναι τα μεγέθη και για το 2007, έτος κατά το οποίο οι συνολικοί πλειστηριασμοί έφτασαν τις 36.215 από τους οποίους αυτοί που έγιναν από τις τράπεζες είναι -σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- οι 2.634, ενώ τα στοιχεία του 6μήνου του τρέχοντος έτους ανεβάζουν το σύνολο των πλειστηριασμών στις 25.000 περίπου. Τόσο τα στοιχεία από το σύνολο των πλειστηριασμών όσο και τα στοιχεία από τις τράπεζες, συνηγορούν για ετήσια αύξηση κατά 17%, εξέλιξη που δεν συνιστά εκτίναξη αντίστοιχη με αυτή που καταγράφεται στα στοιχεία για τις ακάλυπτες επιταγές, το ύψος των οποίων έχει υπερδιπλασιαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή