Κατάσχεση περιουσίας και ποινική δίωξη για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κατάσχεση περιουσίας και ποινική δίωξη για ληξιπρόθεσμες οφειλές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και με ποινικές διώξεις απειλούνται οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν περισσότερα από 26 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα εισπράξιμα ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δεδομένου ότι τα οφείλουν εταιρείες που έχουν πτωχεύσει, ΔΕΚΟ, αδύναμοι οικονομικά οφειλέτες κ. λπ.

Με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις εφορίες της χώρας, καλούνται οι προϊστάμενοι των εφοριών να ενεργοποιήσουν τα γραφεία ληξιπρόθεσμων χρεών και να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέχρι το τέλος του έτους. Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας στην επιστολή του τονίζει ότι «η ενεργοποίηση του μηχανισμού είσπραξης και η λήψη μέτρων θα γίνει κατά οφειλετών που ενώ τους παρασχέθηκε η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές με επωφελή γι’ αυτούς τρόπο, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν».

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αρχικά οι εφορίες θα επικοινωνούν με τους οφειλέτες και θα τους ενημερώνουν για το χρέος τους, πριν από τη λήψη μέτρων είσπραξης, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμών, ποινικών διώξεων, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητούνται και οι συνυπόχρεοι. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί η περιβόητη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τα εξής μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών:

α) Για μικρού ύψους οφειλές και αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες είσπραξης των χρεών, θα επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού ακινήτων σημαντικής αξίας.

β) Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής.

γ) Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο, όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά κυρίως για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού (εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις).

δ) Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή, ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.

Τα ανωτέρω μέτρα θα λαμβάνονται εφόσον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητούνται οι συνυπόχρεοι, οι εγγυητές, οι κληρονόμοι κ. λπ.

Οσοι οφειλέτες επικαλούνται πρόσκαιρη αδυναμία άμεσης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να ζητήσουν διευκόλυνση και να καταβάλλουν τα χρέη τους σε δόσεις. Οπως προβλέπει η νομοθεσία, οι δόσεις κυμαίνονται από δύο μέχρι 26, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα με την κατάσταση του οφειλέτη οι δόσεις μπορούν να φθάσουν και τις 48. Με βάση τα κριτήρια χορήγησης διευκόλυνσης:

– Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 146,74.

– Η Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να γνωμοδοτεί για χορήγηση δόσεων μέχρι του τριπλάσιου του αθροίσματος των συντελεστών των κριτηρίων του αιτούντος οφειλέτη, που όμως δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τις 48 και με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 146,74 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες χάνουν τη δυνατότητα των ρυθμίσεων εάν δεν πληρώσουν τρεις συνεχείς δόσεις. Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, για όλους τους οφειλέτες άνω των 10.000 ευρώ θα υποβάλλεται αίτηση στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, για τους οφειλέτες που συμμορφώνονται θα αναστέλλεται η διαδικασία της ποινικής δίωξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή