Οριακά αυξημένος στο 0,8% ο πληθωρισμός

Οριακά αυξημένος στο 0,8% ο πληθωρισμός

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της τιμής της βενζίνης συμπαρέσυρε ανοδικά και τον πληθωρισμό, που τον Αύγουστο ανήλθε στο 0,8% από 0,6% τον Ιούλιο και 4,7%, που είχε διαμορφωθεί πέρυσι τον Αύγουστο. Οι τιμές στις 39 από τις 48 βασικές κατηγορίες που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς» κατέγραψαν άνοδο και μάλιστα μεγαλύτερη του μηνιαίου μέσου όρου του Αυγούστου (0,8%).

Αλλωστε, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των ενεργειακών αγαθών και των τροφίμων) αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2009 κατά 1,4%, γεγονός το οποίο δείχνει ότι σημειώθηκαν σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού ήταν και περίοδος εκπτώσεων. Μετά και την ανακοίνωση για την εξέλιξη του τιμάριθμου τον Αύγουστο, ο μέσος πληθωρισμός του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 1,01%, ενώ ο αντίστοιχος δομικός πληθωρισμός ήταν διπλάσιος (2,07%).

Πλέον, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) εκτιμούν ότι στα επίπεδα του 1% θα κινηθεί και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Εμ. Κοντοπυράκης θεωρεί ότι και τον Σεπτέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα βρεθεί στην περιοχή του 0,8%.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΣΥΕ, τον Αύγουστο του 2009, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2008, τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι τιμές στις πατάτες (36,2%), στα τέλη κυκλοφορίας και στα διόδια (18,6%), στα ταξί (14,2%), στα ασφάλιστρα μεταφορών (11,9%), στα νωπά ψάρια (9%) και στο ρύζι (8,4%). Αντιθέτως, μείωση τιμών σημειώθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης (36,4%), στο γάλα (12%), στα αυτοκίνητα (9,9%), στα καύσιμα αυτοκινήτου (6,5%) και στο ελαιόλαδο (5%).

Ο κ. Κοντοπυράκης υποστήριξε ότι «η αύξηση στην τιμή της βενζίνης τον Αύγουστο κατά 4,2%, ενώ πέρυσι είχαμε μείωση κατά 4%» ήταν ο σημαντικότερος λόγος για την άνοδο του πληθωρισμού στο 0,8%. Από την άλλη πλευρά, καταγράφηκε μείωση των τιμών στα φρούτα κατά 5,5%, ενώ πέρυσι υπήρχε αύξηση 5,6%, πτώση στις τιμές των λαχανικών κατά 13,1%, ενώ πέρυσι σημειώθηκε μείωση 4,7%, και συγκράτηση των τιμών στα είδη σουπερμάρκετ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ.

Παρά τη μικρή άνοδο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, τον Αύγουστο του 2009 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις σε 10 από τις 12 ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών. Οι σημαντικότερες μεταβολές ήταν η αύξηση 6,3% στην ομάδα «αλκοολούχων ποτών και καπνού», η άνοδος κατά 4,7% στην ομάδα «εκπαίδευση» και η αύξηση κατά 2,8% της ομάδας «υγείας», ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ομάδες «στέγασης» και «μεταφορών» που παρουσίασαν πτώση 4,9% και 3,1% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή