Σε πτωτική τροχιά οι ροές ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα το α΄ εξάμηνο

Σε πτωτική τροχιά οι ροές ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα το α΄ εξάμηνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων, που κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20%, αναμένεται να καταγράψει η χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού Invest in Greece, κ. Απ. Τσουκαλά, ο οποίος στο πλαίσιο του 5ου Business Forum της 74ης ΔΕΘ, σημείωσε πως ήδη αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε το 2008 όταν το συνολικό ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε σε 3,5 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ κατά το 2007.

Ωστόσο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει μεγάλες προσδοκίες για επενδύσεις από Αυστραλία, Κίνα και Καναδά, όπου, όπως είπε, πραγματοποιούνται στοχευμένες παρουσίες και επαφές.

Προς στιγμήν, πάντως, υπό εξέταση στον οργανισμό βρίσκονται περί τα εκατό επενδυτικά σχέδια, κατά κύριο λόγο προερχόμενα από την Ελλάδα και δευτερευόντως από Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, συνολικού ύψους 3-4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πτώση 15% διεθνώς για το έτος 2008 εκτιμά η Συνδιάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNCTAD) ότι θα καταγράψουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, έπειτα από το ιστορικό ρεκόρ του 2007, όταν το συνολικό ύψος τους έφτασε τα 1,9 τρισ. δολάρια παγκοσμίως.

Μεγαλύτερο πλήγμα εκτιμάται πως δέχτηκαν οι αναπτυγμένες χώρες, όπου οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων περιορίστηκαν έως και 25%, με την Ευρώπη να καταγράφει μείωση κατά 39,3% και τις ΗΠΑ να αποτελούν εξαίρεση (+37,8%), καθώς επέστρεψαν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές στις αμερικανικές μητρικές εταιρείες.

Καλύτερη φαίνεται η εικόνα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων εξακολούθησαν να αναπτύσσονται με ρυθμό 7%, μολονότι ο αντίστοιχος ρυθμός για το 2007 ήταν 20%. Ωστόσο, το 2009 αναμένεται να υποστούν τις επιπτώσεις της κρίσης, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγικών άμεσων ξένων επενδύσεων προς αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

Τις εκτιμήσεις της UNCTAD για τα επίπεδα των άμεσων ξένων επενδύσεων στον κόσμο κατά το 2008, έτος που εκδηλώθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, παρουσίασε στο πλαίσιο του 5ου Business Forum η ανώτερη αξιωματούχος της συνδιάσκεψης, κ. Νάζα Μπεναμπές, λίγες μέρες πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση του World Investment Report 2009. Η εικόνα αυτή, κατά την ίδια, οφείλεται στις δυσκολίες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων που αντιμετώπισαν οι μεγάλες πολυεθνικές. Ετσι και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις κατέγραψαν μείωση κατά 29% διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε η κ. Μπεναμπές, «μολονότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πότε θα ξεπεραστεί η κρίση, πιθανότερο είναι να ισχύσει το σενάριο U, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα το 2009-2010 και να ανακάμπτουν μόλις το 2011». Τόνισε, εξάλλου, πως «πρέπει να αποφευχθεί ο πειρασμός του νεοπροστατευτισμού και να στηριχθεί η ανοιχτή παγκόσμια οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή