Στα 12,6 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων

Στα 12,6 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο δημόσιος δανεισμός της ελληνικής οικονομίας έχει υπερβεί κατά 12 δισ. ευρώ την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009 (130% του ετήσιου στόχου) και κατά 10 δισ. την πρόβλεψη του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα αναζήτησης δανειακών πόρων για την κάλυψη των οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας του προσωπικού στα Ταμεία, κ. Γ. Κουτρουμάνης, επιμένει πως το έλλειμμα των φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των κλάδων υγείας, ανέρχεται στο ποσό των 12,6 δισ. ευρώ για το σύνολο του συστήματος. Μόνο στο ΙΚΑ είναι αναγκαία η εξεύρεση πόρων άνω των 8,5 δισ. ευρώ τη στιγμή που η πρόσφατη συμφωνία του υπουργείου Απασχόλησης με το υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση ομολόγων έναντι χρεών του Δημοσίου θα καλύψει το ήμισυ των ταμειακών αναγκών, αρχής γενομένης από το έτος 2011.

Ειδικά στο ΙΚΑ, όπου υπάρχει κάμψη της αύξησης των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η προσφυγή σε δανεισμό κρίνεται μάλλον αναπόφευκτη για τη διασφάλιση των συντάξεων και του δώρου Χριστουγέννων.

Η πίεση για τα οικονομικά των Ταμείων αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της εξίσωσης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο, όπου θα προκαλέσει νέο κύμα φυγής, αλλά και των δυσμενών προβλέψεων στις οποίες προέβη ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, κ. Σ. Ρομπόλης, για ένταση των υφεσιακών φαινομένων που θα οδηγήσουν σε αύξηση των ανέργων κατά 100.000 μέσα στην προσεχή διετία. Με αυτές τις προϋποθέσεις, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα βρεθεί αναπόφευκτα μπροστά στο δίλημμα επανασχεδιασμού μιας πραγματικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών (που μένει μετέωρη μετά την προσφυγή στις κάλπες), την αυστηρότερη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας και αυτονόητα μέτρα εκσυγχρονισμού που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και διαχωρισμό του κλάδου υγείας και ασφάλισης του ΙΚΑ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να προχωρήσει σε πρόταση – δέσμευση για την εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επικράτησαν, όμως, δεύτερες σκέψεις και εισηγήσεις για μια περισσότερο τεκμηριωμένη εκτίμηση του κόστους, με αποτέλεσμα την αναβολή της εξαγγελίας.

Χθες η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή της από τις δηλώσεις και εξαγγελίες του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. «Ακόμα και τώρα παραμένει δογματικά προσκολλημένος στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της πολιτικής του που τόσα δεινά προκάλεσε στην κοινωνία και την οικονομία» αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να αποστείλει στους αρχηγούς των κομμάτων την έκθεση του ΙΝΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την απασχόληση, επιζητώντας δεσμεύσεις για την αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή