Στα 2,3 δισ. οι δαπάνες υγείας για τον διαβήτη

Στα 2,3 δισ. οι δαπάνες υγείας για τον διαβήτη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και το 12% των συνολικών δαπανών υγείας απορροφούν οι διαβητικοί ασθενείς, καθώς η ετήσια περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των διαγνωστικών εξετάσεων και των ιατρικών επισκέψεων, κοστίζει στο κράτος έως και 2,3 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε μία από τις πλέον ακριβές νόσους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis, σύμφωνα με την οποία ο σωστά ρυθμισμένος διαβητικός ασθενής κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 983 ευρώ ετησίως (συνολικό μέσο ετήσιο κόστος), ποσό που ανέρχεται στα 1.570 ευρώ για έναν μη ρυθμισμένο ασθενή.

Ετσι, το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των 800.000 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,4% των δαπανών υγείας. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος των επιπλοκών από τον διαβήτη, το κόστος εκτινάσσεται στα 2,3 δισ. ή 12% των συνολικών δαπανών υγείας.

Κάθε άτομο με διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, το 44,8% αφορά εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, το 31,1% τη φαρμακευτική περίθαλψη και το 24,1% ιατρικές επισκέψεις. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στα ποσά αυτά δεν έχει συνυπολογιστεί το κόστος που απορρέει από τις επιπλοκές της νόσου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 45% έως 55% του συνολικού κόστους του διαβήτη. Αν συνυπολογιστεί και το ποσό αυτό, το ετήσιο κόστος ανά ασθενή ανέρχεται στα 2.889 ευρώ, πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο (2.834 ευρώ).

Σε ετήσια βάση, το κόστος ιατρικών επισκέψεων για κάθε μη ρυθμισμένο ασθενή ανέρχεται στα 408 ευρώ, ενώ για έναν σωστά ρυθμισμένο, 215 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος για φάρμακα για τη ρύθμιση του σακχάρου είναι 339 ευρώ για τους ρυθμισμένους ασθενείς και 441 ευρώ για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς.

Το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ρυθμισμένους ασθενείς είναι 429 ευρώ, έναντι 720 ευρώ για τους μη ρυθμισμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή