ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλίδι στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Στο στόχαστρο θα βρεθούν τα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς, θα θεσπιστούν νέα τεκμήρια διαβίωσης, θα διασυνδεθούν οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων και των καταστημάτων με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ όλες οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην καθιέρωση νέων τεκμηρίων διαβίωσης «έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν». Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εντοπισμός των πραγματικών εισοδημάτων περίπου 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από το μέσο εισόδημα των μισθωτών, όπως οι ιδιοκτήτες μπαρ που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόνο 5.212 ευρώ, οι τραγουδιστές 11.342 ευρώ, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων 8.154 ευρώ, οι υδραυλικοί 8.143 ευρώ και οι ελαιοχρωματιστές 7.711 ευρώ τον χρόνο.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες κ. λπ. ήδη έχει σχεδιαστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές και με την προϋπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα προβλέπει:

1. Τη μείωση των απαλλασσόμενων ορίων στα ακίνητα. Εξετάζεται το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία να εφαρμόζεται άνω των 150 τ. μ., αντί των 200 τ. μ.

2. Οσον αφορά τα αυτοκίνητα το τεκμήριο θα ενεργοποιείται πάνω από τα 2.000 κ. ε. κ. Τα τεκμαρτά ποσά θα είναι χαμηλά για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά του αυτοκινήτού (αναλογα με τα κυβικά ισχύουν και αντίστοιχα ποσα τεκμηρίου).

3. Για τα σκάφη αναψυχής το τεκμήριο να ενεργοποιείται για όσα έχουν μήκος πάνω από 12 μέτρα.

Σχετικά με τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ή την ένταξή τους στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2007 τα αυτοτελώς φορολογηθένα ποσά έφτασαν τα 17,2 δισ. ευρώ. Τα τρία δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν κέρδη επιχειρήσεων, ενώ επτά δισ. ευρώ αφορούν εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Υπό εξέταση βρίσκονται εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς, όπως επιδόματα που καταβάλλονται σε εφοριακούς, τελωνειακούς, αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιατρούς – πληρώματα ασθενοφόρων, οι αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, τα ποσά που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών.