Καθοδικοί οι δείκτες, αναγκαίες οι αλλαγές

Καθοδικοί οι δείκτες, αναγκαίες οι αλλαγές

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή επιδείνωση καταγράφει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum, γεγονός που καταδεικνύει τη χρεοκοπία του αναπτυξιακού μοντέλου της και την άμεση ανάγκη προώθησης τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών.

Η Ελλάδα υποχώρησε φέτος στην 71η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μεταξύ 133 χωρών, από την 67η θέση πέρυσι και βρίσκεται πλέον πολύ χαμηλότερα από πολλά κράτη ακόμη και του Τρίτου Κόσμου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 103η θέση σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά και τα μακροοικονομικά μεγέθη, στην 116η θέση στην αποδοτικότητα της εργασίας, στην 128η σε ό,τι αφορά την ευελιξία στον καθορισμό των αμοιβών και στην 120ή στη σύνδεση αμοιβών – παραγωγικότητας.

Στις δαπάνες για την παιδεία η χώρα μας υποχώρησε στην 107η θέση από την 92η, ενώ στον δείκτη ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος κατατάσσεται μόλις 90ή, από 82η πέρυσι. Ωστόσο, φέτος η επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας συνδέεται άμεσα και με την υποβάθμιση της ποιότητας των θεσμών.

Ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης υποχώρησε από την 65η το 2008 στην 78η θέση φέτος. Στην αμεροληψία των αποφάσεων των κυβερνητικών αξιωματούχων κατατάχθηκε στην 93η από την 67η θέση και στη σπατάλη του δημόσιου χρήματος στην 107η από την 75η.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή