Οι προτεραιότητες της νέας Επιτροπής Ανταγωνισμού

Οι προτεραιότητες της νέας Επιτροπής Ανταγωνισμού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλήρης και λεπτομερής απογραφή των εκκρεμών υποθέσεων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 350, και ο καθορισμός κριτηρίων ιεράρχησης, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση των πιο σοβαρών και με ευρύ ενδιαφέρον για την αγορά και τους καταναλωτές αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της νέας Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία από χθες ανέλαβε καθήκοντα. Βεβαίως, η πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων αφορούν απλές γνωστοποιήσεις συγκεντρώσεων, οι οποίες βάσει της νέας νομοθεσίας δεν θα χρειάζονται πλέον να περνούν από την ολομέλεια της αρχής.

Επίσης, βασική προτεραιότητα αποτελεί, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτρη Κυριτσάκη, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των εκκρεμών ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποθέσεων, ορισμένες εκ των οποίων είναι εξαιρετικά σοβαρές, όπως αυτή των συμπράξεων στην ελληνική ακτοπλοΐα. Μετά τις εκλογές θα γίνει η επιλογή του γενικού διευθυντή Ανταγωνισμού, θέση η οποία έχει μείνει «ορφανή» από το 2006 και το «σκάνδαλο ΜΕΒΓΑΛ», ενώ θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή 38 νέων στελεχών, καθώς και για τη στελέχωση της υπηρεσίας νομικής υποστήριξης, η οποία σήμερα αποτελείται μόλις από δύο άτομα.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται ακόμη η προώθηση Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει νέο οργανισμό της Επιτροπής και την δημιουργία τμήματος για την παρακολούθηση της λειτουργίας του ανταγωνισμού στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και η διαδικασία μεταστέγασης της αρχής (πιθανώς σε κτίριο που βρίσκεται κοντά στον σταθμό Λαρίσης).

Θέλοντας να δώσει το στίγμα του ο νέος πρόεδρος έστειλε χθες σαφές μήνυμα στην αγορά, στους υπαλλήλους της αρχής, αλλά και στην πολιτική εξουσία. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την αγορά, αλλά τιμωρός όσων δεν σέβονται την αγορά», τόνισε ο κ. Κυριτσάκης, ενώ λίγο αργότερα συμπλήρωσε ότι «όσοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την οικονομική κρίση για ίδιο όφελος θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Επιτροπή». Απευθυνόμενος στους υπαλλήλους υποστήριξε ότι οι όποιες αντιπαλότητες ξεπερνιούνται μέσα από θεσμικές διαδικασίες, ενώ ερωτηθείς, τέλος, για το αν θα παραμείνει στη θέση του και μετά την ανάδειξη νέας κυβέρνησης σχολίασε με νόημα: «Δεν στεφανώνεται κανείς μια θέση. Ομως όταν λέμε ότι μια αρχή είναι ανεξάρτητη πρέπει να το εννοούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή