Πτώση 16-18% στα έσοδα των ξενοδοχείων

Πτώση 16-18% στα έσοδα των ξενοδοχείων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλό και κρίσιμο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε οριακή θέση, χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων το εκτιμώμενο ποσοστό μείωσης κατά 16%-18% των εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2009 εξαιτίας, κυρίως, της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η μείωση αυτή οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους, όπως οι μειωμένες αφίξεις, η μικρότερη διάρκεια διαμονής των ξένων τουριστών, ο περιορισμός των δαπανών των τουριστών και οι χαμηλότερες τιμές που προσέφεραν τα ξενοδοχεία.

Αφίξεις τουριστών

Ειδικότερα, οι αφίξεις τουριστών στα σημαντικά αεροδρόμια της χώρας το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου παρουσίασαν κάμψη κατά 8,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο η μείωση έφθασε σε ποσοστό 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Οπως επισημαίνει το ΙΤΕΠ, η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας θα κλείσει ουσιαστικά τον Σεπτέμβριο, ο οποίος σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι πολύ πιθανόν να είναι χειρότερος από το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι οι υπόλοιποι μήνες του έτους, παρότι δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, θα κινηθούν και αυτοί αρνητικά, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές αφίξεις να σημειώσουν μείωση 9% έως 10%. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η τελική πορεία των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας θα εξαρτηθεί ασφαλώς και από την πορεία των αφίξεων με άλλα μέσα μεταφοράς εκτός του αεροπλάνου. Οι ενδείξεις που υπάρχουν συνηγορούν ότι αυτή η κατηγορία των αφίξεων δεν θα σημειώσει εξίσου αρνητική εξέλιξη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική πορεία των αφίξεων θα είναι λιγότερο αρνητική από αυτήν που δείχνουν οι αεροπορικές αφίξεις. Πάντως, το ποσοστό μείωσης, σημειώνει το Ινστιτούτο, θα είναι πολύ υψηλό, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι απέχει σημαντικά από την ετήσια τάση ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Διαρθρωτικά προβλήματα

Οπως υπογραμμίζει το ΙΤΕΠ «Οι παραπάνω εξελίξεις προδιαγράφουν την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ο κλάδος στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός, όσο και της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

Επιπροσθέτως με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει: «Τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού μέχρι σήμερα δημιουργούν ανησυχία, αγωνία, προβληματισμό, αλλά και ευκαιρία να σκύψουμε στα προβλήματα όλοι μαζί, πολιτεία, παραγωγικοί φορείς και εργαζόμενοι, προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για ένα νέο ξεκίνημα. Το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού έχει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και την απασχόληση της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και άστοχες ενέργειες. Η εμπειρία της φετινής χρονιάς πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για τη χάραξη της κατάλληλης πολιτικής για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή