Αφιλόξενη για επενδυτές η ελληνική οικονομία

Αφιλόξενη για επενδυτές η ελληνική οικονομία

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια και το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 109η θέση μεταξύ 183 χωρών σε ό, τι αφορά την ευκολία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, υποχωρώντας μάλιστα κατά 9 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Στη διαφάνεια, με άριστα το 10, βαθμολογείται με 1. Καταλαμβάνει την 140ή θέση ως προς την ευκολία ίδρυσης επιχείρησης (υποχωρώντας από την 130ή θέση έναν χρόνο νωρίτερα), καθώς απαιτούνται τριπλάσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και υπερδιπλάσιο κόστος σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Σε ό, τι αφορά την εργατική νομοθεσία έχει υποχωρήσει στην 147η θέση (από την 135η).

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Προφανώς λόγω της εγγυοδοσίας του ΤΕΜΠΜΕ και του Δημοσίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 87η θέση από την 109η.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή