ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση των προθεσμιών για παραγραφές οφειλών

Παρατείνονται με απόφαση που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Θ. Σκορδάς οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών που λήγουν στις 31/12/2009 μέχρι 30/6/2010.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω παράταση καταλαμβάνει και τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου (φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία, φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ειδικού φόρου επί των ακινήτων) καθόσον από τον νόμο δεν γίνεται διάκριση ή εξαίρεση.

Ειδικά, όσον αφορά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων στις 30/6/2010 λήγει η προθεσμία παραγραφής για την κοινοποίηση πράξεων επιβολής φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) υποθέσεων των ετών 1997,1998 και 1999 και ειδικού φόρου επί των ακινήτων υποθέσεων των ετών 2003 και 2004.

Στο 0,8% αναμένεται να κινηθεί τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Στα ίδια, δηλαδή επίπεδα του Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος πληθωρισμός για το 2009 εκτιμάται στο 1,2% με την υπόθεση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου δεν θα αυξηθεί άνω των 73 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό προβλέπουν οι αναλυτές της Alpha Βank.

Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί στο 2,4% κατά μέσο όρο το 2009, έναντι 3,4% το 2008.

Πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, που έληγε στις 14 Σεπτεμβρίου. Με την ίδια απόφαση και ύστερα από σχετικά αιτήματα προς τον EOMMEX που διαχειρίζεται τα δύο προγράμματα, προστέθηκαν επιπλέον επιλέξιμες δραστηριότητες. Αυτές είναι:

– Υπηρεσίες πλήρους διαφήμισης

– Υπηρεσίες φροντίδας με παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και αναπήρους

– Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού

– Υπηρεσίες στάθμευσης και φύλαξης σκαφών σε χερσαίο χώρο

– Καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα

– Υπηρεσίες φυσικοθεραπείας

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν νέοι και νέες 18-39 ετών και γυναίκες έως 55 ετών. O συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Είσπραξη του εποχικού βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ

Νωρίτερα κατά ένα μήνα περίπου ξεκινά από φέτος η είσπραξη του ειδικού εποχικού βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ. Για πρώτη φορά το επίδομα θα καταβάλεται και στους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 στον ΟΑΕΔ και στα ΚΕΠ.

Τα επαγγέλματα που εντάσσονται στην κατηγορία των εποχικών είναι τα εξής: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών – ανυψωτικών – οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστής και βοηθός χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτης.

Η πιστοποίηση των γεωθερμικών πεδίων

Μία ακόμη απόφαση που αφορά την αξιοποίηση της γεωθερμίας υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας. Με την απόφαση επαναπροσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά κηρυγμένων γεωθερμικών πεδίων στη βάση σχετικής Εκθεσης του ΙΓΜΕ που ολοκλήρωσε τις απαραίτητες ερευνητικές εργασίες στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ.

Η υπουργική απόφαση περιέχει τις συντεταγμένες, την περιοχή διακύμανσης της θερμοκρασίας, το βάθος, καθώς και την εκτιμώμενη παροχή του κάθε πεδίου και αφορά 14 συνολικά γεωθερμικά πεδία. Η πιστοποίηση των γεωθερμικών πεδίων γίνεται αφού έχει προηγηθεί σχετική έρευνα και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Με την ισχύουσα νομοθεσία ως πεδία χαμηλής θερμοκρασίας χαρακτηρίζονται αυτά που η θερμοκρασία των ρευστών κυμαίνεται από 25°C έως 90° C.

Ο επανακαθορισμός των χαρακτηριστικών των πεδίων με μεγαλύτερη επάρκεια δίνει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των πεδίων, καθώς μπορούν να προσδιορίζονται ακριβέστερα οι πιθανές χρήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή