Πόλεμος δηλώσεων για τη φορολόγηση των ακινήτων

Πόλεμος δηλώσεων για τη φορολόγηση των ακινήτων

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας σχετικά με το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα καταργήσει τον φόρο, διότι επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες και ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες, ενώ από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα μέσω του αρμοδίου υπουργού Οικονομίας παραθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι με τον ΦΜΑΠ που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ οι επιχειρήσεις πλήρωναν περί τα 227 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων το ποσό που πλήρωσαν τα νομικά πρόσωπα έφθασε τα 300 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που γεννάται τη δεδομένη στιγμή, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι το τι θα πρέπει να πράξουν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν πληρώσει ακόμα το ΕΤΑΚ του 2008 αλλά και το ΕΤΑΚ του 2009;

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει σύγχυση όχι μόνο για το ΕΤΑΚ αλλά και για την έκτακτη εισφορά. Ανώτατο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε χθες ότι δεν είναι δυνατόν να αθετηθεί ένα νόμος. Ωστόσο, σημειώνει το ίδιο στέλεχος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει αμέσως με την ανάληψη της κυβέρνησης. Σχετικά με το θέμα του ΕΤΑΚ ανέφερε ότι εφόσον ένας φορολογούμενος καταβάλλει το ενιαίο τέλος ακινήτων του 2009 δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό για τους υπόλοιπους, εννοώντας ότι το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρωθεί κανονικά όπως και η έκτακτη εισφορά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παπαθανασίου τονίζεται ότι «…η αλήθεια είναι ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ουδέποτε απέφερε σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Τα έσοδα για το 2007 ήταν μόνο 227 εκατ. ευρώ, όταν μόνο από το ΕΤΑΚ των Νομικών Προσώπων τα έσοδα έφθασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι από το ΕΤΑΚ απαλλάχθηκαν όλοι οι μικροϊδιοκτήτες, αφού υπάρχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Συνεπώς, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Η αλήθεια είναι ότι στο ΕΤΑΚ υπάγονται τα ακίνητα των επιχειρήσεων, των off shore εταιρειών και της Εκκλησίας (τα οποία είχαν εξαιρεθεί από τον ΦΜΑΠ που είχε επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί άραγε;)».

Σημειώνεται ότι με την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων καταργήθηκαν ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

Από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη: «Ο κ. Παπαθανασίου στη σημερινή του ανακοίνωση ήταν ξεκάθαρος:

– Η Ν.Δ. διατηρεί το ΕΤΑΚ, ένα χαράτσι που επιβαρύνει δυσανάλογα τους μικροϊδιοκτήτες και ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

– Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να μη φορολογεί τις πολύ μεγάλες κληρονομιές, ευνοώντας τους εύπορους μεγαλοκληρονόμους.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

– Εφαρμόζει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, από όποια πηγή κι αν προέρχονται. Εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων που συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως σήμερα.

– Καταργεί το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και φορολογεί την μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου».

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο για τον ΦΜΑΠ ήταν για τον άγαμο στα 243.600 ευρώ (ωστόσο, ίσχυαν οι υπόλοιποι φόροι κληρονομιάς μεταβιβάσεως ακινήτων), για τον έγγαμο για 487.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις στα 243.600 ευρώ.

Κληρονομιά – μεταβίβαση

Το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και το μπαράζ ανακοινώσεων τόσο από τον κ. Γ. Παπαθανασίου όσο και από την κ. Λ. Κατσέλη συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ βγάζοντας στο προσκήνιο και άλλα θέματα που άπτονται της φορολογίας. Στην τελευταία του ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομίας ερωτά την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το αφορολόγητο όριο που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ για τον ΦΜΑΠ και για τον φόρο κληρονομιάς. Σήμερα, σημειώνει ο υπουργός, ένα πολίτης με ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ δεν πληρώνει ούτε φόρο κληρονομιάς ούτε ΕΤΑΚ, ενώ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ο υπουργός, πλήρωνε και φόρο κληρονομιάς και φόρο μεταβίβασης. Παράλληλα ο κ. Παπαθανασίου ερωτά: «Γιατί άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ; Ενώ το πρωί η κ. Κατσέλη σε συνέντευξή της δήλωσε ότι «θα εφαρμοστεί ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα», το απόγευμα δήλωσε ότι «εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων που συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως σήμερα». Τι μεσολάβησε;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή