Σημαντικές αυξομειώσεις στις τιμές των προϊόντων τον Αύγουστο

Σημαντικές αυξομειώσεις στις τιμές των προϊόντων τον Αύγουστο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατέγραψε για έναν ακόμη μήνα, τον Αύγουστο του 2009, ο δείκτης μεταβολής των τιμών των 160 προϊόντων καθημερινής χρήσης, που αντιστοιχεί περίπου σε δύο χιλιάδες κωδικούς και παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ).

Η μεταβολή για τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο 2009 παρουσίασε μείωση 0,1%, ενώ η μεταβολή για τον μήνα Αύγουστο 2009 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008 κινήθηκε σε ποσοστό 0,6%.

Ωστόσο, από τα ίδια στοιχεία προκύπτουν σε ορισμένα προϊόντα, κυρίως οπωροκηπευτικά, υπέρογκες αυξήσεις που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%. Σε σχέση δε με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τον μήνα Ιούνιο παρατηρούνται αυξήσεις των ελάχιστων τιμών και σε αρκετά τυποποιημένα είδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ μέσα σε διάστημα ενός μηνός οι τιμές σε 77 από τις 160 κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν μείωση είτε ως προς την ελάχιστη είτε ως προς τη μέγιστη τιμή είτε και ως προς τις δύο. Οι μειώσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση φτάνουν έως 41% και αφορούν τα καρότα.

Σε δέκα κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται αυξήσεις στις ελάχιστες ή μέγιστες τιμές, οι οποίες ανέρχονται ακόμη και στο 54%. Οι ανατιμήσεις αφορούν κυρίως οπωροκηπευτικά (ροδάκινα, αγγούρια, κολοκυθάκια, κουνουπίδια, μαρούλια, μελιτζάνες κ.ά.) και επισημάνθηκαν και από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Βλάχο, ο οποίος τις απέδωσε στον εποχικό χαρακτήρα των προϊόντων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σε σύγκριση με τον Ιούνιο, καθώς προκύπτει ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές -και μάλιστα κατά κύριο λόγο οι ελάχιστες- σε 29 κατηγορίες προϊόντων. Μάλιστα, οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και σε 41% σε διάστημα μόλις δύο μηνών και αφορούν διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως μακαρόνια, τυριά, αρτοσκευάσματα, αλλαντικά, ψάρια, κρέατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή