Στα 252 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος της διαδοχικής ασφάλισης σε 15 χρόνια

Στα 252 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος της διαδοχικής ασφάλισης σε 15 χρόνια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψος των 14,1 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος διαδοχικής ασφάλισης προσδιορίστηκε το κόστος από την αναμόρφωση του θεσμού, σύμφωνα με τη μελέτη που παρέλαβε χθες και έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Π. Πετραλιά.

Από το πόρισμα της οικονομοτεχνικής μελέτης που συνέταξε ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή αναλογιστών του υπουργείου και εκπροσώπων της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προκύπτει ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό κι επομένως θα μπορούσε να είχε ήδη δρομολογηθεί.

Πάντως, βάσει και των παραδοχών της μελέτης, η σχετική δαπάνη θα αυξάνεται κάθε χρόνο σταδιακά για να ανέλθει στο ποσό των 252 εκατ. ευρώ το 15ο έτος μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων όλων όσοι ασφαλίστηκαν σε δύο ή περισσότερα Ταμεία κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους σταδιοδρομίας. Ομως, μετά το 18ο έτος, θα αρχίσει η σταδιακή μείωση της δαπάνης.

Η ομάδα εργασίας για τη διαδοχική ασφάλιση πρότεινε τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου που επιθυμεί ο ασφαλισμένος να γίνει ο υπολογισμός με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης. Ετσι, ο ασφαλισμένος θα μπορεί είτε να επιλέγει ως απονέμοντα φορέα αυτόν στον οποίο είχε το μεγαλύτερο αριθμό ημερών ασφάλισης, είτε το ισχύον σύστημα που προβλέπει, υπό προϋποθέσεις, απονομή από τον τελευταίο φορέα.

Το επιπλέον κόστος για τα Ταμεία θα προέλθει από τη βελτίωση των συντάξεων που θα επιφέρουν οι αλλαγές απονομής σύνταξης μετά τις τροποποιήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Η βελτίωση, αίτημα και των συνδικάτων, ισοδυναμεί με αυξήσεις έως και 6% για τους συνταξιούχους που θα θεμελιώσουν δικαίωμα αμέσως μετά την οριστικοποίηση της ρύθμισης. Σύμφωνα με τις παραδοχές της μελέτης, η διευθέτηση αφορά περίπου 17.000 υποψήφιους συνταξιούχους ετησίως. Από αυτούς 6.500 αναμένεται να επιβαρύνουν το ΙΚΑ, 7.000 τον ΟΑΕΕ και 3.000 το Δημόσιο. Για το ΙΚΑ υιοθετήθηκε ως βάση μέση μηνιαία σύνταξη ύψους 815 ευρώ, για τον ΟΑΕΕ 950 ευρώ και για το Δημόσιο 1.300 ευρώ. Επίσης προβλέπεται ότι το ποσοστό αύξησης των νέων απονομών συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης θα είναι 2% στο ΙΚΑ,10% στον ΟΑΕΕ και 6%.

Η οικονομική πρόβλεψη (σε σταθερές τιμές του 2009) αφορά μόνο τις παροχές κύριας σύνταξης. Επίσης δεν σχετίζεται με τους ήδη συνταξιοδοτηθέντες, αφού οι όποιες αλλαγές θα ισχύουν μόνο για εκείνους οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ημερομηνία ισχύος της σχετικής διάταξης. Επίσης, η επιτροπή υιοθέτησε την παραδοχή του πορίσματος πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, ενώ για την εκτίμηση του κόστους αξιοποιήθηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα 8.663 πραγματικών περιπτώσεων διαδοχικής ασφάλισης.

Χθες η κ. Πετραλιά, σε χρόνο προεκλογικό, ζήτησε από τους προέδρους των Ταμείων «να εξετάσουν τους τρόπους εφαρμογής, τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων τους, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται το πολύ σε χρονικό διάστημα ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της διαδοχικής ασφάλισης».

Πάντως, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σχολίασε πως «ανακοίνωση του πορίσματος της διαδοχικής ασφάλισης δεν έχει καμία χρησιμότητα, ωφελιμότητα και αντίκρισμα, απεναντίας υποτιμά τη νοημοσύνη των ασφαλισμένων, οι οποίοι επί 5 ½ χρόνια εισέπρατταν τις πλέον αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις και μάλιστα με συνοπτικές και ταχύτατες διαδικασίες». Δεσμεύσεις εξορθολογισμού του συστήματος διαδοχικής ασφάλισης ανέλαβε χθες και η αρμόδια για θέματα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή